Principala » 2015 » Februarie » 10 » 10 Februarie - Ziua Siguranţei pe Internet (Safer Internet Day) 2015
09:39
10 Februarie - Ziua Siguranţei pe Internet (Safer Internet Day) 2015

     Internetul este o resursă uimitoare, care permite copiilor și tinerilor să se conecteze, să comunice și să fie creativi în moduri diferite, pe o gamă largă de dispozitive. Cu toate acestea, Internetul este mereu în schimbare și posibilitatea de a rămâne la curent cu utilizarea noilor tehnologii de către copiii dvs. poate fi o provocare. S-ar putea ca uneori să simţiţi că cei mici au competenţe tehnici mai evidente decât dumneavoastră însă cu toate acestea copiii şi tinerii au în continuare nevoie de consiliere şi de protecţie atunci când vine vorba de gestionarea vieţii lor online - pentru a utiliza Internetul într-un mod pozitiv şi în condiţii de siguranţă.

     Ziua Siguranţei pe Internet are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet.

     Susţinută la nivel european de către organizaţia INSAFE şi Directoratul General pentru Media şi Societatea Informatică al Comisiei Europene, Ziua Siguranţei pe Internet a atins un grad global de participare, conştientizare şi acoperire media, aflându-se în continuă creştere. Ajunsă la ediţia a XII-a, Safer Internet Day 2015, anul acesta se desfăşoară la data de 10 Februarie (anula se sărbătorește a doua zi de marţi din luna februarie) şi va fi sărbătorită în aproximativ 70 de ţări din întreaga lume.

     Tematica anului 2015 este „Împreună facem Internetul mai bun!” fiind un motto extrem de relevant pentru perioada aceasta în care schimbările tehnologice sunt atât de avansate. În acest an, copiii şi tinerii sunt încurajaţi să se gândească la modul în care comportamentul şi acţiunile lor pot contribui la a face Internetul un spaţiu mai bun. Ei sunt încurajaţi să se bucure de aspectele pozitive ale Internetului şi să se gândească ce pot face ei înşişi mai mult, ce pot face adulţii şi industria conexă cu noile tehnologii pentru a dezvolta mediul online într-un spaţiu mai bun şi mai sigur pentru toţi utilizatorii.

     În continuare numim câteva sfaturi pentru părinţi:

  • Descoperiţi Internetul împreună

Internetul este o resursă fascinantă pentru educaţia şi dezvoltarea celor mici. Este o lume de care copilul va avea nevoie şi cea mai potrivită persoană care-l poate ajuta să o descopere sunteţi chiar dumneavoastră. Astfel, pe viitor, vă asiguraţi că vă va comunica orice problemă legată de Internet.

  • Căutaţi ce e mai potrivit pentru copilul dumneavoastră

Identificarea literelor şi a cifrelor, citirea ceasului, învăţarea şi recunoaşterea animalelor şi formelor geometrice sunt doar câteva lucruri pe care jocurile online educative le pot oferi. Rolul dumneavoastră este acela de a le găsi pe cele mai adecvate pentru micuţ.

  • Rămâneţi lângă cel mic

Aveţi toate motivele să fiţi mândri de abilităţile lui tehnologice, însă în acelaşi timp este important să consideraţi calculatorul ca o resursă, fără a deveni substitut al supravegherii unui adult. Informarea şi experienţa dumneavoastră sunt extrem de valoroase pentru a-i dezvolta un comportament sigur faţă de Internet, aşa că nu îl lăsaţi singur la calculator.

 

Victoria MOŞNEAGA,

şef Biblioteca Publică Raională Dubăsari

Vizualizari: 343 | Adaugat de: Directia_cultura-turism | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar