·
Greutate corporala minima 50 kg;
·
Tensiunea arteriala : maxima nu
depaseste 180 mmHg, iar minima 100 mmHg;
·
Valoarea hemoglibinei nu este mai joasa
de 125g/l pentru femei si nu mai putin de 135 pentru barbati;
·
Nu prezinta
afectiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operatie de ulcer,
tendinta de sîngerare anormala, s.a;
·
Intervalul de timp între doua donari
de sînge nu poate fi mai mic de 60 zile .
Ce trebuie să faceţi înainte,
în timpul şi după donare:
Înainte de donare:
·
Odihniti-va bine
în noaptea de dinaintea donării.
·
Mîncati ceva uşor
înainte de donare.
·
Consumaţi mai
multe lichide pentru a înlocui volumul pe care îl veti dona. Evitati însă ceaiul,
cafeaua sau alte băuturi ce conţin cofeină.
·
Consumati alimente
bogate în fier – carne roşie, peşte, ficat, fasole, cereale îmbogatite cu fier,
stafide sau prune.
·
Evitati
mîncarurile grase ca hamburgerii, cartofii prajiti ori înghetata înainte de donare.
Testele pentru infectii facute asupra sîngelui donat, pot fi afectate de
grasimi – lipide – ce apar în sînge la cîteva ore dupa ce au fost consumate
mîncarurile grase.
În timpul donarii:
·
Purtaţi haine cu
mîneci care se pot ridica usor mai sus de cot.
·
Relaxaţi-va!
După donare:
·
Imediat dupa
donare puteti servi un sandwich si un suc daca simtiti nevoia
·
Rehidratati-va consumînd lichide.
·
Daca va simtiti
ametit, întindeti-va, preferabil cu picioarele mai sus, pîna cînd senzatia
trece.
·
În cazurile rare
cînd mai au loc usoare sîngerari dupa îndepartarea bandajului, apasati locul
respectiv si tineti bratul ridicat timp de 3-5 minute.
·
Daca apar
sîngerari sau vînatai sub piele, aplicati comprese reci pe locul respectiv în
primele 24 de ore.
Bucurati-va de senzatia ce apare atunci cînd realizaţi că e posibil să fi
salvat chiar şi trei vieţi numai cu o singură donaţie de sînge.
1.