În raionul Dubăsari sînt preconizate pentru recoltare 2246 ha de culturi spicoase, inclusiv: grîu de toamnă – 1785 ha, orz de toamnă – 340 ha, orz de primăvară – 63 ha şi secară – 58 ha. Suprafeţele sînt mai mici faţă de anii anteriori, datorită faptului că terenurile agricole ale raionului Dubăsari amplasate după traseul Rîbniţa-Dubăsari-Tiraspol, din pricina interdicţiei de acces din partea autorităţilor neconstituţionale de la Tiraspol, nu sînt prelucrate de către deţinătorii de terenuri din satele de sub jurisdicţia Republicii Moldova.
Pentru petrecerea recoltării în termeni optimi şi la un nivel calitativ înalt este necesar de întreprins un şir de măsuri organizatorice şi tehnologice. În acest scop, pe data de 1 iulie, în pragul demarării lucrărilor propriu-zise, a fost emisă dispoziţia vicepreşedintelui raionului privind desfăşurarea şi monitorizarea campaniei de recoltare a spicoaselor în anul 2015 şi aprobat Planul de acţiuni în vederea organizării eficiente, în termeni optimi şi fără situaţii excepţionale a secerişului 2015. Dispoziţia dată delimitează competenţele şi responsabilităţile atît ale participanţilor la procesul de recoltare, cît şi ale organelor care se ocupă de supravegherea respectării normelor legale şi instrucţiunilor ramurale la petrecerea lucrărilor.
La moment, la data de 7 iulie, în raion deja au fost recoltate cca 500 ha de spicoase, preventiv roada medie la grîu fiind de 28 c/ha, la orz - 2,3 c/ha.
Datorită timpului cald ce persistă de cîteva zile, recoltarea parcurge normal, se aşteaptă
în următoarele 2 săptămîni finisarea recoltării.
Direcţia agricultură şi cadastru permanent monitorizează procesul de recoltare, efectuînd deplasări de serviciu în toate gospodăriile agricole din raion, unde se petrec lucrări de recoltare.
Valeriu Popuşoi
Direcţia agricultură şi cadastru
|