Principala » 2015 » Aprilie » 24 » Acțiuni de promovare a cărții și lecturii
15:16
Acțiuni de promovare a cărții și lecturii

Cu prilejul Zilei Bibliotecarului, care se marchează anual la data de 23 aprilie, au fost organizate mai multe evenimente culturale cu sprijinul Ministerului Culturii, care au ca scos în evidență rolul bibliotecarilor în calitate de promotori ai valorilor spirituale în viaţa comunităţii și au pus în valoare cartea ca temelie a culturii și vieții spirituale. Bibliotecarii din raionul nostru au participat la diferite acțiuni culturale dintre care:
•    un eveniment de amploare, deschiderea celei de-a XIX-a ediții a Salonului Internațional de Carte pentru Copii şi Tineret, care se  desfășoară în perioada 23-26 aprilie 2015 la Centrul Expozițional „Moldexpo”. Prezent la evenimentul de inaugurare, viceministrul Culturii Igor Șarov a remarcat efortul depus de directoarea Bibliotecii Naționale pentru Copii “Ion Creangă”, Claudia Balaban, care a inițiat acest Salon acum nouăsprezece ani și grație căreia, precum și a bibliotecarilor de la Biblioteca Națională pentru Copii “Ion Creangă”, Salonul Internațional de Carte capătă an de an noi proporții. Oficialul a adus felicitări tuturor bibliotecarilor din Republica Moldova cu ocazia zilei profesionale, subliniind faptul că, bibliotecarii au dat dovadă întotdeauna de profesionalism, dorinţă şi flexibilitate în racordarea la schimbările din societate;
•     expoziția de carte editată în ţară şi peste hotare, expoziţia de ilustraţii de carte în original;
•     lansări şi prezentări de carte;
•     sesiunea de comunicări „Biblioteca – spaţiu de comunicare şi educaţie interculturală”;
•     Forumul laureaţilor Concursului „Deapănă firul poveştii”, diverse activităţi interactive pentru copii. 
Conform tradiţiei, copiii care vizitează Salonul vor primi în dar cartea-surpriză, care în acest an este volumul „Comoara” de Spiridon Vangheli.

 Un alt eveniment dedicat Zilei Bibliotecarului a fost Gala laureaților Premiilor Naționale GALEX, organizată de Biblioteca Națională. Evenimentul este la a cincea ediție și în acest an au fost desemnați șaisprezece laureați- dintre carea Dna Valentina Verlan, șef Biblioteca public Molovata Nouă a fost decernată cu nominația ,,cel mai bun bibliotecar din bibliotecile,,.
Comunitatea bibliotecară din țară a fost invitată la festivitatea dedicată Zilei Bibliotecarului, care a avut loc la Filarmonica Națională “Serghei Lunchevici”. Evenimentul a fost organizat de Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, cu sprijinul Ministerului Culturii. În cadrul evenimentului au fost decernate mai multe diplome și premii din partea Guvernului, Ministerului Culturii, Ministerului Educației, Asociației Bibliotecarilor. Festivitatea a fost susținută de un concert de muzică clasică oferit de orchestra de cameră a Teatrului Național “Mihai Eminescu” și KAIZER band. În program au mai evoluat  corul  “Unison” de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și Corul de băieți al școlii de Arte „Alexei Stârcea”. Un moment aparte a fost omagiul adus regretatului bibliolog, poet, eseist, filosof al culturii Alexe Rău.
 La data de 23 aprilie, în întreaga lume este sărbătorită Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor. Evenimentul, instituit în anul 1995 de către UNESCO, este organizat anual  şi are ca scop promovarea lecturii şi încurajarea autorilor de a scrie, dar şi a pasionaţilor de lectură de a citi. Similar altor ţări, la această dată în Republica Moldova este sărbătorită şi Ziua Bibliotecarului, stabilită prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr.189 din 08 februarie 2010.
 Rolul social pe care îl au bibliotecile ca centre culturale multifuncţionale este tot mai evident în ultima perioadă, iar importanța implementării standardelor și politicilor cu privire la asigurarea serviciilor de calitate în biblioteci și asigurarea unui sistem de servicii moderne, accesibile și adaptate necesităților comunității devine o prioritate asumată pe deplin de Ministerul Culturii.

Ciudin Natalia,specialist principal în domeniul biblioteci

Direcția cultură și turism

 

Vizualizari: 332 | Adaugat de: Directia_cultura-turism | Raging: 5.0/2
Total comentarii : 0
avatar