Principala » 2015 » Ianuarie » 28 » Activitatea IP “IARD” pe parcursul anului 2014
16:28
Activitatea IP “IARD” pe parcursul anului 2014

Incubatorul de Afaceri reprezintă instrumentul cheie în dezvoltarea economiei regionale. Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM) au un rol important în dezvoltarea economiei naţionale a Republicii Moldova. Totodată, cercetările economice au demonstrat că, incubatoarele de afaceri pot constitui un pilon eficient în susţinerea inovării locale şi în crearea de business.

În scopul dezvoltării antreprenoriatului şi micului business prin Decizia Consiliului raional Dubăsari Nr. 04-04 din 25.09.2012 a fost creată Instituţia Publică Incubatorul de Afaceri din Dubăsari (în continuare IP IARD), înregistrată la Camera Înregistrării de Stat la data de 03.05.2013. IP „IARD” reprezintă instrumentul de creştere economică locală menit să faciliteze demararea afacerilor, dezvoltarea şi succesul acestora, oferindu-le antreprenorilor cu idei şi planuri de afaceri şansa de a le realiza într-un mediu favorabil.

Instituţia are ca parteneri de bază: ODIMM, Consiliul raional Dubasari, Proiectul Entranse, Incubatoarele de Afaceri din Leova, Rezina, Soroca, Sîngerei, Ştefan Vodă, Ceadîr Lunga, Nisporeni, Incubatorul de Afaceri de pe lîngă ASEM, ADR Centru, OIM, INDIGO, etc

       Misiunea IP IARD: constă în dezvoltarea economică locală prin crearea de noi companii şi locuri de muncă, prin stimularea spiritului antreprenorial şi atragerea de noi investiţii.

        Viziunea IP IARD: să deţină  întîietatea  în promovarea şi dezvoltarea business-ului în regiune.

 În scopul promovării conceptului de Incubator, serviciile şi oportunităţile acestuia au fost publicate articole despre evenimentele şi activitatea Incubatorului în mass media: buletinul informativ „Dubăsărenii”, pagina web a raionului Dubăsari, pagina web a RIAM,  precum şi pe reţelele de socializare.

     Pe parcursul anului 2014 managerul şi consultantul IA Dubăsari au acordat consultaţii, precum şi alte informaţii solicitate persoanelor nerezidente în ceea ce priveşte condiţiile de incubare în cadrul IP „IARD”. Totodată, au fost informaţi despre posibilităţile de participare  la programele de stat privind accesarea surselor financiare destinate dezvoltării IMM-lor.

       Rezidenţii incubatorului, precum şi tinerii din raionul Dubăsari s-au implicat activ la multiplele training-uri şi seminare cu diverse tematici, desfăşurate în cadrul incubatorului, menite să-i iniţieze pe participanţi de la A la Z în domeniul afacerii, subliniind beneficiile şi riscurile unei afaceri. Un impact deosebit a avut şi seminarul cu tematica  “Vînzările - cheia succesului într-o companie”, scopul căruia a fost de a antrena participanţii şi a-i pregăti în arta de a vinde. Rezidenţii au fost instruiţi  cum să identifice obstacolele ce pot apărea în procesul de  obţinere a rezultatelor mari în vânzări şi cum  să delimiteze soluţii rezonabile pentru a le depăşi. Fiind deja instruiţi în arta de a vinde, de un real ajutor a fost  şi  seminarul  "Relaţiile contractuale şi soluţionarea litigiilor economice", participanţii fiind pregătiţi cum să încheie corect orice tip de contracte, pentru a obţine profit din vînzări şi/sau  prestări servicii.

Pe data de 03.10.2014, în incinta IP “Incubatorul de Afaceri Dubăsari” s-a petrecut Ziua Uşilor Deschise. Evenimentul dat s-a înscris în seria activităţilor de promovare a antreprenoriatului, organizate la nivel local şi naţional, aliniate campaniei coordonate de Comisia Europeană -„Săptămâna Europeană a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii” (29.09.2014 – 03.10.2014).

Schimbul de experienţă este o sursă de  încurajare, de cunoştinţe, relaţii de parteneriat şi  de dezvoltare a  abilităţilor. Totodată, este un mijloc de a vedea cum reuşesc unii, acolo unde greşesc alţii. Astfel, a fost organizată o vizită a rezidenţilor IP IARD  la Incubatorul de Afaceri Rezina. Impactul acestei vizite este enorm, acumulînd o experienţă  necesară privind rezultatele economico – financiare atinse de către companiile incubate, obiectivele, dificultăţile întîlnite, parteneriatele create pe parcursul activităţii, dar şi extinderea relaţiilor  în afaceri.  Interacţiunea dintre rezidenţii incubatoarelor s-a soldat cu schimb de contacte şi informaţii pe domenii specifice. În plus, au fost stabilite relaţii pentru o conlucrare ulterioară, agenţii economici din ambele incubatoare fiind deschişi spre o colaborare de perspectivă.

La finele anului 2014 în incinta IP “IARD” activează 7 întreprinderi :

1.Atelier de Croitorie (SRL "Arvipeh Style")

2.Producerea şi asamblarea mobilei (SRL "Samelux")

3.Producerea uşi şi ferestre PVC (SRL "Geul Grup")

4.Producerea mobilei capitonate (SRL “Aravet Mobil”)

5.Servicii taxi (SRL "Auto Feh")

6. Servicii în construcţii (SRL “Igostaff”)

7. Servicii de transport public (ÎI “Moiseev Aurel”)

  Majoritatea întreprinderilor sunt start-up, fiind şi companii care s- au  reprofilat sau şi-au extins aria de activitate, beneficiind de  asistenţă  tehnică la demararea afacerii, dezvoltarea şi gestionarea  acesteia.

  De mentionat este faptul ca rezidenţii IP IARD , SRL „Samelux”  si SRL „Aravet Mobil” au aplicat la proiectul de mini granturi,  cîştigînd cîte 500 euro fiecare, surse financiare acordate în  scopul dezvoltării bazei tehnico-materiale a companiei. 

Totodată,  o altă oportunitate pentru rezidenţii IP IARD este şi crearea Fondului de Rulment (Fondul Revolving) , prin care agenţii economici din cadrul IARD pot să acceseze credite în sumă maximă de 60 000 lei per rezident şi cu rata dobînzii 0 (zero), iar termenul de reîntoarcere a banilor fiind de pîna la 3 ani. Banii contractaţi pot fi utilizati pentru procurarea de utilaje sau modernizarea utilajului existent.

Incubatoarele de afaceri contribuie la dezvoltarea spiritului antreprenorial și creșterea cooperării între antreprenorii din același sector. Incubatoarele sunt deseori simboluri evidente ale succesului regional, progresului și loialității față de antreprenoriat. Ceea ce le face atractive şi din punct de vedere politic.

Incubatorul de Afaceri din raionul Dubăsari va deveni o istorie de succes. Cu toate că problemele sunt multe şi complexe, însă pentru echipa managerială a Instituţiei Publice Incubatorul de Afaceri Dubăsari este o provocare de a găsi soluţii creative şi de a forma parteneriate inovative pentru a răspunde nevoilor şi preferinţelor antreprenorilor din raionul Dubăsari.

P.S.

IP Incubatorul de Afaceri Dubăsari este un contribuitor mic, dar important al programelor naţionale şi locale pentru stimularea antreprenoriatului şi crearea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Cu respect,

Administrator IP „IARD”

Eugenia Nirca

Vizualizari: 403 | Adaugat de: IPIARD | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar