Principala » 2015 » Aprilie » 29 » Apa în raionul Dubăsari
13:57
Apa în raionul Dubăsari

                                                                       
Informaţia cu privire la starea alimentaţiei cu apă  potabilă a populaţiei raionului Dubăsari, pe perioada  anului 2014  și a lunilor ianuarie, februarie a.2015

        Din 54 de făntăni arteziene existente, pe parcursul  anului 2014 s-au exploatat 42 sau 80%.Din fîntînile arteziene ce se exploatează  2 nu corespund normelor sanitare după  gradul de amenajare şi organizare a Zonei de Priotecţie Sanitară /s.Holercani/. 
  S-au exploatat  35  de apeducte dintre care:17 comunale rurale şi 11 departamentale /înclusiv 5 în instituţiile pentru copii,2 ale instituţiilor medico-sanitare publice/. 
     Populaţia s.Ustia  cu excepţia instituţiilor de învăţămînt ,nu este asigurată cu apă potabilă din surse sigure în mod centralizat prin sisteme colective de apeduct.
    În localitatea Oxentea 125 de gospodării din 825 sînt asigurate cu apă potabilă în mod centralizat ca surse de apă servesc 2 făntăni de mină.
    De servicii de alimemtare cu apă potabilă în mod centralizat beneficiază 21318 de populaţie ce constitue  60%  din populaţia totală a raionului,anume:Vasilevca -90% ,
Cocieri,Pohrebea,Coşniţa , Molovata-Nouă,Doroţcaia,Holercani-80%; Molovata, Pîrîta .Marcăuţi-50%
     Pe parcursul anului 2014 și a lunilor ianuarie,februarie a.2015 de către specialiştii Centrului de Sănătate Publică-s-au ridicat probe de apă pentru investigaţii fizico-chimice şi microbiologice din 42 de sonde aflate la evidență..Probe neconforme parameterilor fizico-chimice după conţinutul de amoniac s-au depistat în fîntînile arteziene din localităţile: Doroţcaia- 2 sonde din 5;Cocieri- 1/AO,,Izvoraș/, din 4;Molovata-1/responsabil Serghei Brașoveanu/,Molovata-Nouă- sonda nr.2 /ÎM,,Fluxul Nistrului,,/ după conținutul depășit de nitrați s-a depistat în sondele:Coșnița-sonda nr.1 /AO,,Izvoraș,,/ Pohrebea-sonda nr.599 /AO,,Făclia,,/, ,Molovata- 3 sonde /responsabili:Savin Vladimir,Stavinschi Andrei, Oprea Victor/,Oxentea – 3 fîntîni de mină cu sistem de apeduct /responsabili:Savin Alexandru,Portărescu Vladimir,Oficiul Medicilor de Familie/,.Probe neconforme la indicii microbieni  s-au depistat în localitățile:Coșnița,,Pohrebea,Doroțcaia,Oxentea Pîrîta,Marcăuți.
    Nu se îtreprind măsuri de către   autorităţile publice locale: de curăţare,spălare şi dezinfecţia turnuruilor de înmagazinare a apei şi reţelelor de apeduct, aprovizionarea  100 % a populaţiei cu apă potabilă din surse sigure în mod centralizat,de autorizare sanitară cu drept de funcţionare a sondelor şi apeductelor.
       Mai mult de  50% din populaţia raionului la moment se alimentează  cu apă din  sursele decentralizate (fîntîni,izvoare),dintre care 241 sau 46,6% nu corespund după gradul de amenajare. Nesatisfăcător sunt amenajate,sursele de apă,decentralizate   în localităţile: Coşniţa, Pohrebea, Holercani, Marcăuţi, lipsa: capaculul,a găleţii publice, a băncii pentru găleţi,pavajul din jurul fîntînilor e distrus.
      50% din apa fîntînilor de mină examinate în perioada anului curent nu corespund Normelor Sanitare prin parameterii sanitaro-chimici după conţinutul supralimită de nitraţi din localităţile: Marcăuţi,Pohrebea,Holercani,Vasilevca
     Nu în toate localităţile raionului se practică curăţirea şi dezinfecţia profilactică a fîntînilor de mină,administraţiile publice locale nu sunt cointeresate în calitatea apei din aceste surse. nu se efectuează inventarierea tuturor fîntînilor cu întocmirea registrelor,nu se întreprind măsuri de renovare s-au lichidare prin tamponare a fîntînilor de mină părăsite.

     

 

                          Medic şef CSP Criuleni,

                                    Mircea Gherman

                          Tel:0248 23237

 

 

 

Vizualizari: 330 | Adaugat de: SectiaASP | Raging: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar