Principala » 2015 » Iunie » 10 » Apa - izvorul vieţii
13:25
Apa - izvorul vieţii

   În conformitate cu dispoziţia preşedintelui raionului nr 47-n din 23 martie 2015 „Cu privire la desfăşurarea campaniei de salubrizare şi amenajare a localităţilor în raion în anul 2015” în raion, anual, se organizează mai multe activităţi şi acţiuni de salubrizare, înverzire şi amenajare a localităţilor în teritoriul raionului. Printre cele mai importante din ele sunt acţiunea concurs „Rîu curat de la sat la sat” şi Săptămîna apei curate „Apa izvorul vieţii”. La solicitarea primăriilor concursul pentru cea mai îngrijită fîntînă şi cel mai îngrijit izvor are loc în ziua Rusaliilor, cînd conform tradiţiilor populare în această zi se curăţă şi se sfinţesc fîntînile şi izvoarele.
Aceste tradiţii sunt păstrate cu sfinţenie în majoritatea localităţilor noastre.
   Cu deosebită grijă şi dragoste participă în cadrul concursului raional locuitorii satelor Oxentea, Molovata, Marcăuţi, Vasilievca, Holercani, Pîrîta, Doroţcaia unde în această zi se organizează curăţarea şi amenajarea fîntînilor şi izvoarelor, iar la Oxentea şi Molovata preoţii merg la fiecare fîntînă şi o sfinţesc, de fapt aceasta fiind o purificare nu doar a apei, dar şi o purificare a sufletului fiecăruia. Membrii comisiei raionale au participat în cadrul acestor evenimente în satele menţionate, salutînd aceste acţiuni importante, care contribuie la protecţia apelor, mediului şi promovarea unui mod sănătos de viaţă în rîndul populaţiei. Din păcate nu toate administraţiile publice locale s-au încadrat în aceste concursuri şi în organizarea evenimentelor din această zi creştinească. 

 
   Sunt nişte obiceiuri frumoase pe care ar putea să le pr

eia tinerele generaţii de la părinţi şi bunei, le-ar valorifica şi promova în continuare, la care ar participa toată societatea civilă, implicîndu-se astfel în acţiunile de revitalizare  şi protecţie a fîntînilor şi izvoarelor, conştientizînd faptul că apa cu adevărat este izvorul vieţii şi trebuie  păstrată şi preţuită.
   Dacă aţi restabilit cu părinţii, prietenii, vecinii o fîntînă, un izvor din sat, aţi amenajat curtea cu flori, o stradă, nu ezitaţi să ne informaţi, prezentînd poze respectiv, ele vor fi examinate  şi evaluate de către Comisia raională instituită în acest scop.
   Totalurile realizării Planului de acţiuni pentru salubrizarea localităţilor şi totalizarea concursurilor nominalizate va avea loc la finele anului.
Mai multe detalii le puteţi afla la tel. 024844749/024844757.

 

Comisia raională pentru organizarea , monitorizarea, controlul şi evaluarea acţiunilor întreprinse în perioada Campaniei de salubrizare.

 

Vizualizari: 351 | Adaugat de: SectiaASP | Raging: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar