Principala » 2015 » Decembrie » 9 » Asigurarea securităţii alimentare a raionului, o problemă ce nu trebuie neglijata
15:32
Asigurarea securităţii alimentare a raionului, o problemă ce nu trebuie neglijata

La data de 1 decembrie 2015 în depozitele şi frigiderele producătorilor agricoli din raion era stocată producţie agricolă în volum de 3464,5 tone, inclusiv: grîu – 1220 tone, orz – 50 tone, porumb – 1140 tone, floarea soarelui – 300 tone, legume – 235,5 tone, fructe – 131 tone, cartofi – 388 tone. Aceste cantităţi au rămas după ce majoritatea covîrşitoare a producătorilor agricoli au achitat producţie în contul plăţii pentru arenda terenurilor şi au realizat producţie pentru achitarea datoriilor la creditele contractate anterior. Avînd în vedere necesitatea achitării datoriilor formate, aceştia au fost nevoiţi să realizeze producţie la preţul curent, care este unul mai mic faţă de cel ce va fi în perioada de iarnă şi primăvară. La moment, grîul alimentar se realizează la preţul mediu de piaţă de 3 lei/kg, orzul – cu 3-3,5lei/kg, porumbul boabe – 3 lei/kg, floarea soarelui – 7,8-8,5 lei/kg, merele – 7-10 lei/kg, cartofii – 4-6 lei/kg
Aducem la cunoştinţă că producătorii de produse de panificaţie din raion dispun de stocuri de grîu sau făină de panificaţie pentru perioada decembrie-ianuarie, ulterior urmează să contracteze cantităţile necesare fie din rezerva de stat fie de la cei ce vor fi disponibili să realizeze grîu sau făină. Menţionăm că cantitatea de grîu de 1220 tone, stocată în depozitele din raion, cea mai mare parte, cca 90% (1100 tone) este grîu alimentar, care serveşte drept acoperire a celei mai mari părţi a securităţii alimentare a raionului. La acesta mai adăugăm încă  1447 tone de grîu alimentar, achitat ca plată pentru arenda terenurilor agricole, din vară şi pînă în prezent, conform contractelor de arendă. Cantitatea de 2547 tone de grîu alimentar ajunge raionului pentru acoperirea necesităţilor de produse de panificaţie pînă la roada nouă, dacă, desigur, producătorii agricoli nu vor realiza în această perioada stocurile, în întregime. 
În afara de producătorii locali de produse de panificaţie, populaţia raionului mai este deservită şi de producători din raioanele învecinate – Criuleni şi Orhei şi din municipiul Chişinău. 

Valeriu Popuşoi,
Direcţia agricultură şi cadastru

Vizualizari: 239 | Adaugat de: Directia_Agricultura | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar