Principala »
2012 » Februarie » 6 » "Bibliotecile Globale" în Republica Moldova
15:49 "Bibliotecile Globale" în Republica Moldova |
La 3 februarie 2012 în incinta Bibliotecii Naţionale a avut loc Seminarul cu privire la programul "Bibliotecile Globale"în RM. Acest program activează în 12 ţări dintre care 6 ţări sunt din Europa şi a fost lansat de către Consiliul pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX). Timp de 2 ani va fi realizat un program pilot ale cărui componente de bază sunt: Eficientizarea accesului la informaţii prin modernizare, în parteneriat cu autorităţile publice centrale şi locale, aproximativ a 60 de biblioteci publice. Modernizarea profesională a bilbiotecarilor şi managerilor bibliotecilor(vor fi organizate 5 centre de traininguri care vor livra servicii de informare pentru personalul din biliotecile selectate în cadrul programului. Înfiinţarea de reţele informatizate cu acces public în bibliotecile din republică. Diversificarea serviciilor prestate de biblioteci. Actualmente echipa de proiect realizează evaluarea situaţiei din biblioteci pentru a identifica oportunităţile optime de planificare şi de implementare a programului. La seminar a participat dna Valentina Semionov, şefa Direcţiei cultură şi turism şi Olga Cibotenco, metodist la Centrul metodic.În cadrul seminarului, reprezentanţii bibliotecilor publice din raionele republicii au fost repartizaţi în echipe pentru a participa la lucru în grup, aceştia au fost puşi la mare încercare, fiecare echipă a notat pe o coală de hîrtie succesele de care se bucură bibliotecile la momentul actual şi neajunsurile care nu permit o activitate pe potrivă a acestora. Succesele strategice ale bibliotecilor în asigurarea accesului cetăţenilor la informaţii: Asigurarea bibliotecilor publice cu cadre profesioniste; Conectarea parţială la internet; Conlucrarea instituţiilor de profil cu APL de nivelul I şi II; Dotarea bibliotecilorcu achiziţii de carte; Asigurarea cu abonarea anuală la ediţiile periodice.
Dificultăţile strategice cu care se confruntă bibliotecile în asigurarea accesului cetăţenilor la informaţii: Motivaţia redusă a personalului; Insuficienţa bazei tehnico-materiale; Lipsa mijloacelor financiare; Lipsa cursurilor de reciclare; Lipsa schimbului de experienţă între biblioteci; Lipsa unei strategii naţionale de dezvoltare a domeniului; Condiţiile de muncă nesatisfăcătoare; Neinteresul factorilor de decizii faţă de domeniul biblioteconomiei; Legislaţia din domeniu care nu funcţionează în interesul bibliotecarului; Insuficienţa comunicării.
Premise şi condiţii de participare în programul "Bibliotecile Globale": Instituţia conectată la agentul termic; Asigurarea instituţiei de profil cu gratii; Spaţiu încăpător pentru a fi dotat cu calculatoare; Anagajarea unei persoane care ar asigura paza instituţiei; Contribuţia locală; Justificarea necesităţii implimentării acestui program anume în biblioteca dvs.
Actualmente echipa de proiect realizează evaluarea situaţiei din biblioteci pentru a identifica oportunităţile optime de planificare şi de implementare a programului, în acest scop toate cele 17 biblioteci publice din raion au primit cîte un chestionar, care necesită de a fi îndeplinit şi remis la oficiul IREX, în cadrul programului vor fi selectate 60 de biblioteci din întreaga ţară care vor fi dotate cu calculatoare pentru a facilita accesul la informaţie a beneficiarilor, iar şefii de biblioteci vor fi încadraţi în traininguri, unde vor participa la cursuri de informatică.
|
Vizualizari: 444 |
Adaugat de: Lia
| Raging: 5.0/1 |