Principala » 2015 » August » 7 » Competiţii la Turism şi Orientare în Spaţiu
09:11
Competiţii la Turism şi Orientare în Spaţiu

    Ediţia XXIII a Campionatului Naţional la Turism şi Orientare în Spaţiu între nevăzători şi slabvăzători s-a desfăşurat între 28 şi 31 iulie 2015 la Ocolul silvic Pîrliţa, sectorul nr.11 Corneşti raionul Ungheni. Acest Campionat a avut ca obiective propagarea şi dezvoltarea turismului între persoanele cu dizabilităţi de vedere ca mijloc de răgaz şi sport, perfecţionarea măiestriei sportive turistice, orientarea în spaţiul înconjurător, precum şi dezvoltarea spiritului de competiţie şi de echipă a personelor cu dizabilităţi vizuale, reabilitarea şi adaptarea acestora în societate.

 Pe parcursul acestor patru zile ale campionatului s-au desfăşurat activităţi interactive de echipă de tip orientare sportivă pe traseu, tehnici de alpinism, tehnica turistică a pietonilor, precum şi probe culturale.   

La această măsură au participat 17 echipe, inclusiv mixte de la 28 de Organizaţii Teritoriale a Asociaţiei Obşteşti ,,Asociaţia Nevăzătorilor din Moldova". Concurenţa a fost foarte înaltă. Anul acesta echipa ,,Dubăsărenii" a fost în număr de 10 persoane-membri ai OT Dubăsari a AO ANM, (6 femei şi 4 bărbaţi). Echipa a participat practic la toate concursurile. La proba de viteză pe azimut şi legarea nodurilor alpiniste s-a evidenţiat membrul echipei Umaneţ Dumitru, persoană cu dizabilităţi de vedere grad mediu. El a reuşit să însuşească în termeni restrînşi tehnica legării a 6 noduri alpiniste şi a participat în echipă la acest concurs, utilizînd masca întunecată la ochi.      

Pentru concursul artiştilor amatori echipa ,,Dubăsărenii" au pregatit o poezie şi trei cîntece. Dar din cauza ploii a fost recitată poezia ,,Sportivi călători"-creaţie proprie şi interpretate două cîntece ,,Cu busola ne-am pornit"- creaţie proprie şi ,,Di, Di, Di Murgule, Di"- creaţie populară, la care cei prezenţi au aplaudat călduros. Cu părere de rău, concursul artiştilor amatori a fost întrerupt de o ploaie cu descărcări electrice care a durat toată noaptea.   

La competiţiile viitore, la turism şi orientare în spaţiu, ar fi de dorit ca din partea OT Dubăsari să se implice şi să participe persoane tinere cu dizabilităţi de vedere, cu o pregătire fizică înaltă şi iniţiaţi în tehnica turismului sportiv. Din numele echipei care a participat la competiţii adresez un mesaj de mulţumire dlui Cecan Vasile, director SRL ,,UNIPLAST", dlui Grigore Policinschi, Preşedintele raionului Dubăsari, Consiliului raional, pentru susţinere şi acordarea mijloacelor financiare necesare pentru deplasarea echipei ,,Dubăsărenii" la Campionatul dat.                                                                                                   

 Anatolii Naghiţ, Preşedintele OT Dubăsari a AO ANM

Vizualizari: 284 | Adaugat de: Serviciul_informare_trans | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar