Conform planului de activitate al Consiliului raional şi cel al DÎTS la data de 24 august în incinta căminului cultural Cocieri s-a desfăşurat Conferinţa pedagogică cu genericul „Dezvoltarea învăţământului din Republica Moldova prin asigurarea accesului la o educaţie de calitate”.
La conferinţă au fost prezenţi peste 300 de participanţi. Ne-au onorat cu prezenţa Preşedintele raionului Dl Policinschi Grigore, Dna Jimbei Maria – Vicepreşedinte, Dna Spinovschi Raisa – Vicepreşedinte, Dna Semionov Maria – ex Şef DGÎTS, Dl Grabovschi Vitalie, comisar de poliţie, consilieri raionali, şefi de secţii şi direcţii din cadrul CR. Anul acesta, ca niciodată, toţi pedagogii din raion s-au bucurat de prezenţa Doamnei Sandu Maia, Ministrul Educaţiei şi cea a Dlui Crudu Valentin, Şef DGÎPPSG.
Conferinţa s-a desfăşurat în două părţi:
Prima parte, şedinţă în plen: Prezentarea raportului Dnei Braducean Larisa, şef DÎTS
„Raport cu privire la activitatea DÎTS a Consiliului Raional Dubăsari în anul de studii 2011 - 2012”. Luări de cuvânt: Primarul de Cocieri, Dl. Miţcul Ion; Director LT „Vlad Ioviţă”, Cocieri, Ursul Aurelia; Parohul bisericii „Sf. Arhanghelul Mihail”din Cocieri.
Partea a II-a: Prezentarea lucrului efectuat în ateliere.
Luări de cuvânt (oaspeţi la conferinţă).
· Obiective / totalizări.
· Program artistic.
Raportul Dnei Braducean a cuprins următoarele capitole:
1. Sistemul de învăţământ raional
2. Resurse umane.
3. Organizarea alimentaţiei
4. Învăţământul incluziv
5. Managementul educaţional.
6. Activitatea Centrului metodic.
7. Formare continuă şi atestare.
8. Aspecte prioritare ale activităţii educative extraşcolare.
9. Asigurarea didactică
10. Consolidarea bazei tehnico - materiale.
În partea a II-a a Conferinţei au fost prezentate rezultatele activităţii de lucru din atelierele ce s-au desfăşirat la data de 21 aucust în incinta gimnaziului Ustia în cadrul seminarului metodologic cu Tema: DEZVOLTAREA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI DIN REPUBLICA MOLDOVA PRIN ASIGURAREA ACCESULUI LA EDUCAŢIA DE CALITATE cu participarea managerilor instituţiilor preuniversitare, a directorilor adjuncţi pentru instruire, a directorilor adjuncţi pentru educaţie, a şefilor catedrelor claselor primare, a primarilor din localităţi şi a şefilor secţiilor şi direcţiilor din cadrul CR.
Seminarul s-a desfăşurat în cinci ateliere, având următoarele tematici:
1. Atelierul 1.: Cu participarea managerilor din instituţiile preşcolare şi a reprezentanţilor din învăţământul primar. Tema: „Educaţia pentru toţi – educaţie pentru fiecare”, moderator – Bacioi Natalia.
2. Atelierul 2.: Cu prticiparea directorilor adjuncţi pentru educaţie. Tema: „Educaţia în spiritul valorilor naţionale şi democratice în contextul integrării europene”. Moderatori – Isaicul Svetlana, Rozneriţa Nicolae.
3. Atelierul 3.: Cu prticiparea directorilor adjuncţi pentru instruire. Tema:„Implementarea tehnologiilor în realizarea eficientă a curricumului şcolar”. Moreratori – Iaviţa Tatiana, Mamulat Petru.
4. Atelierul 4.: Cu prticiparea managerilor instituţiilor preuniversitare. Tema: „Managementul eficient – factor prioritar al educaţiei de calitate”. Moderator – Tolstenco Violeta.
5. Atelierul 5.: Cu prticiparea primarilor din localităţi şi şefilor de secţii şi direcţii din cadrul Consiliului Raional Dubăsari. Tema: „Consolidarea parteneriatelor – obiectiv prioritar al şcolii viitorului.”Moderatori – Braducean Larisa, Berzan Denis.
Raportorii din cadrul atelierelor au înaintat propuneri concrete care au fost incluse în obiectivele de bază pentru anul de studiu 2012 – 2013 după cum urmează:
-
1. Asigurarea unei dezvoltări durabile a sistemului de învăţămînt prin:
-
- realizarea politicilor de stat cu privire la organizarea şi desfăşurarea procesului educaţional;
- dezvoltarea curicululmului naţional din perspectiva centrării pe copil, pe competenţe;
- asigurarea învăţămîntului obligatoriu (prevenirii abandonului şcolar şi a menţinerii contingentului de elevi);
- sincronizarea învăţămîntului naţional cu cel european;
- asigurarea calităţii managementului educaţional şi serviciilor educaţionale prestate.
2. Încurajarea proiectelor naţionale şi internaţionale în scopul promovării imaginii pozitive a sistemului municipal educaţional prin:
- armonizarea intereselor factorilor implicaţi în organizarea şi desfăşurarea procesului educaţional;
- extinderea practicilor educaţiei incluzive;
- dezvoltarea învăţământului vocaţional şi racordarea lui la necesităţile pieţii muncii;
- Descentralizarea învăţământului preuniversitar.
La finele Conferinţei au luat cuvânt Preşedintele raionului Dubăsari Dl Policinschi Grigore, care a adus un mesaj de felicitare de bun şi productiv an şcolar tuturor angajaţilor din învăţământ şi a asigurat sprijinul CR întru dezvoltarea învăţământului de calitate în raion şi Ministrul educaţiei, Doamna Sandu Maia, care a asigurat „conlucrare cu şcolile ce vor dovedi activism” şi şi-a exprimat convingerea că „rezultatele şcolilor vor depinde de conlucrarea activă cu ME”.
DÎTS aduce mulţumiri corpului didactic din LT „Vlad Ioviţă”, Cocieri în persoana Dnei Ursul Aurelia, Dlui Miţcul Ion, primar de localitate pentru implicare activă şi contribuţie notorie în crearea condiţiilor de desfăşurare a Conferinţei pedagogice din 24 august 2012, şi nu în ultimul rînd doamnei Ala Britan, directorul Şcolii de arte din comuna Cocieri, care a oferit tuturor participanţilor la conferinţă un concert de gală.
Braducean L. Şef DÎTS Dubăsari
|