Asociația Obștească ”Centrul pentru Susținerea Inițiativelor de Dezvoltare” a desfășurat la data de 30 ianuarie și 6 februarie, 2 seminare din cadrul cursului de instruire destinat consilierilor locali din comuna Coșnița. Instruirea se desfășoară în perioada 30 inuarie-27 februarie 2016 şi cuprinde tematici precum: comunicarea cu cetățenii, principiile de autoguvernare, competenţe şi atribuţii ale consilierilor locali, finanțele publice şi codul funciar. Evenimentul este parte a proiectului ”Guvernare locală participativă în comuna Coșnița” implementat de către AO ”CSID” în parteneriat cu primăria comunei Coșnița și cu susținerea financiară a Ambasadei Britanice Chișinău.
În calitate de experți, la training-ul din 30 ianuarie ”Comunicarea cu cetățenii” au fost invitați consultanții politici Dl. Corneliu Cirimpei și Dl. Andrei Strah și la trainingul din 6 februarie ”Competențe și atribuții ale consilierului local” a fost invitat Dl Viorel Rusu, expert juridic al Congresului Autărităților Locale din Moldova.
În cadrul trainingurilor consilierilor locali li s-au propus metode de depistare a problemelor locale și selectarea celor care afectează o parte mai mare a populației, cum să raporteze activitatea sa în așa fel ca cetățenii să fie informați, cum să reprezinte alegătorii totodată oferind exemple de posibilităţi pentru îmbunătățire a guvernării locale. Participanții au fost familiarizați cu actele legislative și normative ce stau la baza activității unui consiliu local, precum și drepturile, împuternicirile, responsbilitățile unui consilier local competent și poziția acestuia în cadrul administrativ național.
În timpul discuțiilor s-a menționat și importanța creării unei pagini oficiale a primăriei pentru a realiza transparența și depista liderii locali și grupurile de inițiativă care ar putea contribui la dezvoltarea comunității. În acest conext este îmbucurător faptul că proiectul ”Guvernarea participativă în comuna Coșnița” include crearea paginii oficiale a primăriei și realizarea Programului de bugetare participativă, ce va avea un impact pozitiv la mobilizarea persoanelor active din comună și crearea grupurilor de inițiativă locale.
La final de training consilierii au mulțumit organizatorilor și experților pentru informația prezentată și au exprimat dorința și disponibilitatea de a participa la astfel de instruiri.
Pentru mai multe informații despre proiect puteți accesa următirul link: http://csid.md/glp/
AO ”CSID”
|