Principala » 2015 » Mai » 6 » ,, De vorbă cu veteranii,,
09:54
,, De vorbă cu veteranii,,

,,În pofida timpului ce s-a scurs, nu dispare și nu se învechește memoria despre acest mare eveniment. Și veteranii cu păr argintiu și elevii tineri își amintesc de el. Și în aceste zile de mai, reamintim cu deosebită recunoștință și căldură sufletească pe toți acei care au plătit cu viața lor pentru pace, libertate Patriei noastre.,,
Cu prilejul aniversării a 70 ani de la Victoria asupra fascismului  în Marele Război pentru Apărarea Patriei din anii 1941-1945 și cu aceste cuvinte frumoase s-a început activitatea cultural-patriotică desfășurată  la 5 mai 2015, în incinta Bibliotecii publice Doroțcaia în colaborarea cu Biblioteca pentru copii. La activitate au fost invitați veteranii de război: Terentiev Iosif  și Bacioi Ion care au ajuns la o vărstă de aur. Beneficiarii, tinerii au avut ocazia să discute cu veteranii, să ofere întrebări despre tragicul război din 1941-1945. În timpul discuției atenția tinerilor a fost captată la maximum. Povestirile despre evenimentele istorice, despre faptele eroice de pe linia de front, diferite acțiuni militare care au fost înterprinse întru nimicirea dușmanilor, milioanele de oameni de pe întregul Pămînt care au decedat în războiul sîngeros. Fiii și fiicele Uniunii Sovietice au plătit cu sîngele lor, viețile lor pentru pace pe pamînt, pentru o viață liberă și fericită a generatiilor de după război. Patria noastră, Moldova noastră a trecut prin creuzetul de foc al Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Și a reapărut din cenușa, s-a născut din nou sub semnul Victoriei.
Totodată, scumpii veterani au relatat despre consecințele războiului, întoarcerea sodaților acasă, lacrimi de bucurie pentru Victoria obținută, dar și lacrimile mamelor, soțiilor, copiilor pentru cei care nu s-au mai întors-eroii neamului. 
Cu un recital de poezie, au venit elevele cl.a IV-a, flori, mesaje de mulțumire și de laudă pentru invitații de onoare. Mulțumiți de acestea, veteranii  au interpretat cîntece militărești din timpul războiului și cîteva modovenești în unison cu tinerii. Deasemenea a fost organizată o masa de recepție care a continuat felicitări pentru cei care au avut puterea și curajul să lupte pentru eliberarea țării, pentru pacea și valorile care ne-au oferit viață actualei generații de a trăi într-o altă lume decît cea concepută de idilogia fascistă.
Veteranii au îndrumat și încurajat tinerii să asculte de părinți, învățători, să prezinte respect față veteran și copiii războiului care au avut foarte mult de suferit, trăind în condiții nespus de grele și ani mulți de groază.
La 9 mai 2015 marcăm 70 de ani de la Victoria asupra fascismului, cu adevarat cea mai luminoasă si dragă sărbătoare. Acest eveniment a devenit pentru noi toți un simbol al mîndriei si memoriei naționale. Aceasta zi mare a dat o semnificație și un conținut special istoriei noastre, culturii noastre, vieții societății noastre.
 Victoria ne luminează toate viețile noastre și toata istoria statului moldovenes suveran.
Să păstrăm în memorie, să promovăm valorile civice-patriotice în care sînt scrise cu litere de foc cuvintele – „Marea Victorie”.

                                                                                                               Sajin Maria, șef de bibliotecă                                                                                                                   Biblioteca publică Doroțcaia

 

 

Vizualizari: 313 | Adaugat de: Directia_cultura-turism | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar