Principala » 2015 » Decembrie » 11 » Diferiți, dar Egali!
02:12
Diferiți, dar Egali!

     Ziua internațională a drepturilor omului este sărbătorită anual pe data de 10 decembrie.  Fiecare trebuie să fie informat cu privire la drepturile sale pe care le posedă. Asfel, cu această ocazie instituțiile de învățămînt din raionul Dubăsari au organizat mese rotunde, au  elaborat postere și  au organizat flashmob-uri.
     Elevii claselor a VII- IX-a ale Gimnaziului Pîrîta, au marcat Ziua Internaţională a Drepturilor Omului printr-o masă rotundă cu tema drepturilor omului. În cadrul măsurii, elevii au discutat despre drepturile omului,și anume, Dreptul la viață, la un trai decent, la libertate, la învățămînt, la joacă, odihnă, la libera exprimare etc.
     S-a menţionat că Drepturile omului reprezintă principalele condiţii care permit fiecărei persoane să-şi dezvolte şi să-şi folosească cît mai eficient calităţile fizice, intelectuale, morale, socio- afective şi spirituale. Ele decurg din inspiraţia tot mai mare a omenirii în care demnitatea şi valoarea fiecăruia este respectată şi protejată. 
     Colaborînd în echipe, elevii au avut de scris soluţii în caz dacă le este încălcat un oarecare drept, aceste soluţii fiind prezentate pe postere.
     La finele activității au însușit despre necesitatea fiecăruia dintre noi pentru respectarea drepturilor celorlalţi, pornind de la creşterea respectului faţă de propria persoană.
     Atît în Gimnaziul Pîrîta, cît și în L.T „Ion Creangă”, elevii  începînd cu clasele primare, au elaborat diverse postere cu tema „ Eu am Drepturi”, care au fost afișate în holul instituțiilor de învățămînt.
     Deoarece  melodia lui John Lenonn, „Imagine”, a devenit simbolul promovării drepturilor omului în lume, aceasta, a difuzat în timpul pauzelor, în ambele instituții de învățămînt, cu scopul de a conștientiza importanța acestei zile.
     La finele acestei zile, elevii ambelor instituții au organizat un flashmob în fața gimnaziului/liceului  cu aceeași tematică,în cadrul căruia au scris o mare parte din drepturile omului, care au fost rostite în cor de către toți participanții. La această măsură , participanții au fost aranjați în formă de inimă, pentru a reda cît mai sugestiv valoarea acestui eveniment.
     Cu ocazia acestei zile, CLT Coșnița au turnat un mic filmuleț care a difuzat în incinta liceului, actorii filmului fiind membrii CLT-ului ( îl puteti viziona pe facebook în grupul Liceul Teoretic „Ion Creangă”). În acest film, elevii au accentuat încă o dată cît de important este dreptul la Viață, Medicină, Învățătură, Libertate în exprimare, Dragoste, Familie, Joacă, Trai decent și Odihnă. Aceste film a avut drept scop conștientizarea fiecăruia că „Drepturile mele se sfîrșesc atunci cînd încep drepturile altuia”.
     Tinerii şcolari s-au încadrat activ la activităţile propuse spre realizare , au acumulat cunoştinţe , capacităţi , care îi vor ajuta la dezvoltarea multilaterală a personalităţii lor .

Otilia Niculița,

 Serviciul promovarea politicilor pentru tineret
 

Vizualizari: 271 | Adaugat de: SPPT | Raging: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar