Principala » 2015 » Ianuarie » 28 » Expoziţie de desene inspirate din opera poetului Mihai Eminescu
23:47
Expoziţie de desene inspirate din opera poetului Mihai Eminescu

     Luna ianuarie este dedicată marelui poet naţional Mihai Eminescu. În ţară sunt organizate o suită de manifestări culturale dedicate „Zilelor Eminescu - 2015”. În fiecare an, pe data de 15 ianuarie, Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei românești” ajunge la inimile celor care îl omagiază. Anul acesta s-au împlinit 165 de ani de la nașterea celui mai mare poet naţional, care, chiar dacă îl trecem cu vederea de-a lungul anului, se face simţit prin poemele cunoscute.

     La data de 27 ianuarie în cadrul Bibliotecii Publice Raionale, a fost realizată o expoziţie de desene inspirate din operele poetului, în cadrul expoziţiei au participat copiii claselor a III – VI -a. Iniţial copii au audiat mai multe fragmente din cele mai cunoscute opere. Printre “Luceafărul”, „Somnoroase păsărele”, „Floare albastră”, „Scrisoarea I” „Scrisoarea II”, „Scrisoarea III”, „Scrisoarea IV”, „Lacul”, „Revedere”, „Pe lângă plopii fără soț”, dar și altele care cu siguranță au rămas în memoria oricărui iubitor de poezie și nu numai.

     După ce copiii cu atenţie au audiat fragmentele din poezii, fiecare şi-au ales câte o poezie şi au început să deseneze momentele întipărite. Cei mai mulţi copii au redat imagini din „Luceafărul”, care se consideră cel mai lung poem de dragoste.

     „Luceafărul” este una dintre cele mai celebre poezii, care a fost începută în 1873 și a fost scrisă și finalizată de-a lungul multor ani, ajungând să fie publicată în 1883. În 2009, a fost omologat de către Academia Recordurilor Mondiale ca fiind cel mai lung poem de dragoste.

     Universalitatea operei sale poetice a fost recunoscută şi de UNESCO, poemul Luceafărul a întrat în Guiness Book of Records, iar numele poetului a fost atribuit unui crater de pe Marte şi chiar unei mici planete.

     O altă poezie îndrăgită care a fost redată de mai mulţi copii a fost „Pe lângă plopii fără soț” este poezia care evocă iubirea dintre Eminescu și Veronica Micle. Cei 29 de plopi albi aflați pe Șoseaua Bucium din municipiul Iași au fost inspirația poetului în compunerea poeziei.

 

Victoria MOŞNEAGA,

șef Biblioteca Publică Raională Dubăsari

Vizualizari: 375 | Adaugat de: Directia_cultura-turism | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar