Principala » 2012 » Decembrie » 6 » ÎN ATENŢIA PRODUCĂTORILOR AGRICOLI DIN RAION
16:08
ÎN ATENŢIA PRODUCĂTORILOR AGRICOLI DIN RAION
Recent în cadrul şedinţei de lucru de către Guvern a fost avizat un proiect de lege ce ţine de „Necultivarea pămîntului se pedepseşte cu amenzi”.

În context, persoanele care nu vor distruge buruenile de pe terenurile lor vor fi amendaţi în sumă de 400-3.000 lei la ha, totodată firmele care îşi vor lăsa neprelucrate terenurile vor fi amendate cu sume între 3.000 şi 10.000 lei. S-a mai menţionat că persoanele care nu pot lucra şi deţine terenuri, este în folosul lor să le vîndă sau să le dea în arendă, pentru că ei beneficiază de producţie agricolă ( porumb, floarea soarelui şi alt.).Nu este nici un sens ca ele să fie necultivate şi să se contamineze terenurile vecine. Astfel se va reduce suprafaţa terenurilor agricole necultivate,cu sporirea volumului de producţie agricol.

Nelucrarea terenurilor sînt probleme cunoscute şi tipice ce împiedică funcţionarea eficientă a pieţelor funciare şi limitează investiţii în sectorul rural precum şi crearea şi dezvoltarea zonelor rurale competitive.

Totodată mai multe ţări din Uniunea Europeană pentru a reduce suprafaţa terenurilor care nu se prelucrează au mărit impozitul funciar pentru cei care nu prelucrează terenurile agricole sau au prevăzut sancţiuni pentru deţinătorii de terenuri agricole.

De exemplu în Bulgaria, Ungaria în scopul micşorării suprafeţelor terenurilor nelucrate şi utilizării raţionale a terenurile agricole a fost creată banca funciară de stat. Rolul băncii funciare este de a achiziţiona terenurile agricole de la sate. Beneficiile pentru ţară sunt: reducerea suprafeţelor de terenuri abandonate, nelucrate, creşterea producţiei de cereale şi export, reducerea şomajului la sate ş.a.

De exemplu, în România în prezent nu se lucrează 10% - 15% din suprafaţa arabilă a ţării. În acest sens este elaborat un proiect de lege privind sancţionarea deţinătorilor de terenuri agricole.

Nelucrarea terenurilor agricole aduc prejudiciu pentru organele administraţiei publice locale şi anume ratarea unor eventuale impozite şi plăţi, iar pentru deţinătorii terenurilor adiacente cu cele nelucrate – probleme de ordin tehnologic, pentru că terenurile nelucrate duc la îmulţirea burienilor, bolilor şi dăunătorilor.

Luând în considerare faptul că în ultimii ani s-au înregistrat creşteri constante ale suprafeţelor de teren agricol nelucrat, care la moment, conform informaţiei prezentată de direcţiile agricole raionale constituie pînă la 20 % din suprafaţa arabilă a ţării.

Acest proiect de lege, dacă va fi adoptat, o să trezească o sumedenie  de probleme financiare la agenţii economici, precum şi a deţinătorilor particulari. Doar în urma unei socoteli simpli, putem constata sumele de amenzi care pot fi aplicate. Actualmente în raionul Dubăsari nu sunt prelucrate la total 1734 ha, inclusiv:

Pr. Ustia-430ha;  Pr. Holercani-271ha;  Pr. Doroţcaia-530ha;  Pr. Coşniţa-180ha;  Pr. Pîrîta-114ha; Pr. Marcăuţi-2ha; Pr. Molovata-2ha; Pr. Oxentea-7ha; Pr. Cocieri-198ha, adică 11% din suprafaţa arabilă.

Ca rezultat dacă luăm amenda medie între (3.000-10.000) de 6500 lei la suprafaţa neprelucrată suma totală de amendă va constitui 11 271 000 lei. Această amendă, poate fi înlocuită cu un profit în aceeaşi sumă, dacă aceste terenuri vor fi prelucrate. Concluzia este clară.

Direcţia agricultură şi cadastru

Vizualizari: 472 | Adaugat de: Ivanov_Natalia | Raging: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar