Principala » 2015 » Februarie » 18 » Inaugurarea Oficiului Medicilor de Familie în s. Molovata Nouă
16:41
Inaugurarea Oficiului Medicilor de Familie în s. Molovata Nouă

Dacă ar fi să vorbim despre ce are omul cel mai de preţ, am vorbi despre cel mai important aspect, şi anume, sănătatea. Fiecare are dreptul să beneficieze de servicii de medicină, de calitate prestate la el acasă, în acest scop, la data de 17 februarie 2015, în satul Molovata Nouă a avut loc inaugurarea Oficiului Medicilor de Familie.
Ca oaspeţi de onoare au fost prezenţi: dna Narineia Sachian, reprezentantul  Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare; dna Tatiana Zatîc, reprezentantul Ministerului sănătăţii; dl Grigore Policinschi, Preşedintele r-lui Dubăsari; dl Vadim Sima, şef Centru de sănătate Dubăsari; dl Valeriu Sandu, primar de Molovata Nouă; locuitorii satului Molovata Nouă, cetăţenii raionului Dubăsari.
Oficiul Medicilor de Familie din Molovata Nouă a fost reconstruit din fonduri europene. Costul total al acestui proiect în sumă de 1 mln. 864 mii lei, dintre care 1 mln. 774 mii au fost alocate de UE şi PNUD. Contribuţia comunităţii la acest proiect a fost de 90 mii lei, dintre care 50 mii lei au fost alocate de Consiliul raional Dubăsari, care au fost folosite pentru procurarea şi amenajarea suportului necesar pentru oficiul nou-renovat, iar 40 mii lei au fost alocate de Centrul sănătate Dubăsari care au fost folosite pentru procurarea mobilierului necesar.
„Oprindu-ne la cele 4 proiecte implementate pe teritoriul s. Molovata Nouă cu suportul UE şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare care au promovat programul de susţinerea suportului pentru dezvoltare, în primul rînd s-au făcut condiţii de muncă şi servicii prestate locuitorilor, de calitate. Pentru personalul medical din localitate, de asemenea, s-au creat locuri de muncă care sper că la rîndul lor, o să depună toate eforturile ca să presteze servicii medicale pentru săteni şi pentru cei din alte cinci sate din regiunea transnistreană”, a susţinut primarul de Molovata Nouă, dl Valeriu Sandu.
Dna Sachian a menţionat: „Îmi face o mare plăcere să fiu astăzi cu voi, aici, pentru a asista la deschiderea Oficiului Medicilor de Familie, şi la astfel de proiecte,de exemplu care am avut noi cu grădiniţa de copii. Aceste două proiecte, de fapt, înseamnă o contribuţie la acele obiective pe care le-am plasat. Eu vreau să spun că acest Oficiu va oferi servicii de îmbunătăţire a sănătăţii a circa 2000 de locuitori din s. Molovata Nouă, şi încă un lucru important este că încă 2000 de persoane din Transnistria, de asemenea, vor beneficia de aceste servicii. Pentru noi acest fapt este un lucru important pentru că este vorba de relaţiile umane şi comunicarea dintre cetăţenii care se află pe ambele maluri ale Nistrului, de fapt, acesta este obiectivul principal al proiectului susţinut de noi şi de colegii noştri din Uniunea Europeană şi Programul de susţinere a măsurilor de încredere”.
Reprezentantul Ministerului sănătăţii, dna Tatiana Zatîc afirmă că: „Este important acest centru,deoarece va oferi condiţii de activitate în primul rînd lucrătorilor medicali şi va oferi condiţii pentru toţi locuitorii acestui sat. Raionul Dubăsari are de fapt, practic, în toate localităţile sale, create condiţii bune, fiind o zonă de frontieră. Aţi beneficiat de mai multe proiecte şi este bine atunci cînd comunitatea se implică foarte mult”.
La rîndul său, dl Grigore Policinschi, preşedintele raionului Dubăsari a mulţumit celor prezenţi: „Le spun un mare mulţumesc tuturor cetăţenilor din raionul Dubăsari, prezenţi aici, dar şi mai mult vreau să le mulţumesc, sigur că, reprezentanţilor care au venit din celălalt mal al rîului Nistru, anume din or. Chişinău, şi reprezentanţilor mass-media, şi desigur partenerilor noştri de dezvoltare, precum este PNUD-ul şi UE. Aduc mulţumire şi Ministerului sănătăţii pentru că ne susţine la promovarea şi realizarea mai multor proiecte ce reflectă îmbunătăţire a condiţiilor de activitate, practic, în toate localităţile din raionul nostru”.
Sătenii din Molovata-Nouă se pot bucura de condiţii mai bune, oferite odată cu deschiderea noului sediu al medicilor de familie. Pînă în prezent, bolnavii se tratau într-o încăpere veche, iar serviciile medicale erau oferite în condiţii precare. 

Elena Gheorghiţa, redactor principal

 

Vizualizari: 487 | Adaugat de: Serviciul_informare_trans | Raging: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar