Incendiul din seara de 21 ianuarie din Coşniţa putea fi evitat
Conform informaţiilor parvenite din partea Serviciului pompieri şi salvatori din cadrul Consiliului raional Dubăsari, responsabil specialist principal în domeniul protecţiei civile şi alternativă dl V. Ţanga, în seara zilei de 21 ianuarie echipa de pompieri a intervenit la solicitarea unor cetăţeni privind producerea unui incendiu în gospodăria cetăţeanului Grosu Alexei, anul naşterii 1976, din s. Coşniţa. Familia Grosu este formată din 7 membri şi face parte din categoria socialmente-vulnerabilă, 5 dintre aceştia respectiv fiind copii minori. La momentul izbucnirii incendiului, în locuinţă se aflau stăpînul casei, în stare avansată de ebrietate, şi un copil de 2 ani şi 8 luni. Respectiv, mama împreună cu sugarul de 5 luni şi copilul cel mai mare, în vîrstă de 11 ani lipseau de acasă. Ceilalţi doi copii cu vîrsta cuprinsă de 10 ani şi respectiv 7 ani, se află la moment, în Centrul de plasament Concordia din s. Pîrîta.
În urma intervenţiei de îndată a pompierilor Bujor Igori şi Racoveţ Serghei, după mai mult de 2 ore de luptă cu flăcările au reuşit să localizeze şi să stingă incendiul, însă bunurile materiale nu au putut fi salvate. La locul incendiului sau deplasat colaboratorii serviciului de urgenţă, comisariatului de poliţie, colaboratori ai Consiliului raional, inclusiv şi preşedintele raionului Grigore POLICINSCHI. La faţa locului, a fost necesar acordarea îngrijirii medicale doar copilui de 2 ani, care a primit arsuri termice de gradul II la mîna dreaptă şi de gradul II şi III la mîna stîngă, pe 1 % suprafaţă. Actualmente, copilul este internat la Spitalul raional Criuleni, alături de el fiind mama şi micuţul de 5 luni. Avînd în vedere cele întîmplate, astăzi, preşedintele raionului a convocat de urgenţă şedinţa de lucru cu participarea tuturor factorilor de decizie şi responsabililor pentru evaluarea stării situaţiei şi întreprinderea tuturor măsurilor necesare. Reieşind din faptul că toate bunurile familiei au fost mistuite de flăcări, familia rămînînd fără nimic pe timp de iarnă, Preşedintele raionului a cerut responsabililor din cadrul primăriei Coşniţa, Direcţiei asistenţă socială, Direcţiei învăţămînt, Direcţiei construcţii, Centrului medicilor de familie să întreprindă măsuri de urgenţă în vederea: estimării costului de reparaţie a locuinţei şi pagubele provocate de incendiu, acordării ajutorului material necesar şi produselor alimentare pentru familia Grosu. Totodată, specialiştii
serviciului situaţii excepţionale vor identifica şi vor stabili cauzele producerii
incendiului, însă evident este, că cauza majoră este imprudenţa şi abuzul
de alcool sistematic al stăpînului casei.
Pentru realizarea acţiunilor nominalizate a fost stabilit termenul de o zi. Factorii de decizie vor prezenta preşedintelui raionului, nu mai tîrziu de ora 11:00, data de 23.01.2013, măsurile întreprinse şi propunerile ce se impun întru susţinerea familiei respective, avînd în vedere că ne află în perioada rece a anului.
În acest context, atenţionăm încă o dată locuitorii raionului despre necesitatea de a fi precauţi şi atenţi în perioada rece a anului cu sursele de încălzire.
Cu mare regret reacţia conducerii primăriei Coşniţa,la cazul dat, este egală cu =0= ! Cum oare dovedeşte Preşedintele raionului Dubăsari, în orice oră a zilei şi nopţii, să se autosesizeze în toate cazurile de stare excepţională din orice localitate a raionului ? Domnilor primari consilierii raionali vă cheamă să fici mai receptivi la problemele oamenilor din satele pe care le gestionaţi !