Principala » 2012 » Noiembrie » 2 » Intensificarea acţiunilor de lichidare a consecinţelor rabiei!
10:43
Intensificarea acţiunilor de lichidare a consecinţelor rabiei!
Întru executarea Dispoziţiei preşedintelui raionului ( Nr.106-n din 26.10.2012),  „Cu privire la depistarea cazului de rabie şi măsurile de lichidare a consecinţelor acestuia”  pe data de 31 octombrie a avut loc şedinţa extraordinară a Comisiei raionale sănătate publică în cadrul căreia a fost pusă în discuţie situaţia nefavorabilă creată în s. Ustia în legătură cu depistarea cazului de rabie. Raportorul dl A. Spiridonov, şeful Direcţiei raionale sanitar-veterinare şi pentru SPOA Dubăsari, a informat comisia despre măsurile întreprinse pînă la moment pentru lichidarea urmărilor cazului de rabie depistată la o bovină din gospodăria unui cetăţean din s. Ustia.
La fel a fost adus la cunoştinţă planul de acţiuni pentru lichidarea consecinţelor cazului de rabie, fiind stabilite şi responsabilităţile membrilor comisiei pentru realizarea acestuia. Avînd în vedere că în ultimul timp aceste cazuri se întîlnesc, a fost menţionată necesitatea coordonării acţiunilor întreprinse de comun acord a tuturor serviciilor abilitate, implicării active a autorităţilor publice locale, cărora li se s-a recomandat:

- Să aplice prevederile legale faţă de posesorii de cîini, ce nu respectă regulile de întreţinere a acestora,(animalele domestice se îmbolnăvesc de rabie de cele mai multe ori în rezultatul muşcării acestora de către cîinii vagabonzi sau vulpi) şi imunizarea lor contra rabie;

- Să realizeze activităţi de diminuare a numărului cîinilor fără stăpîn;

- Să asigure solubrizarea eficientă a localităţilor.  
Întru ameliorarea situaţiei epizootologice şi epidemiologice la rabie s-a propus intervenirea către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Agenţia „ MoldSilva”, Ministerul Sănătăţii pentru organizarea unor măsuri profilactice corespunzătoare:  reglementarea numărului de vulpi cu stabilirea pragului epizootologic, vaccinarea animalelor sălbatice, şi alte măsuri de profilaxie pe scară largă întru prevenirea acestei boli. Comisia a decis instituirea unui grup  de lucru care va examina cererile cetăţenilor, actele  necesare pentru acordarea compensaţiei pentru animalele productive pierite în rezultatul îmbolnăvirii de rabie sau a altor boli infecţioase, conform prevederilor legale.


Şedinţa a fost prezidată de către dna Maria Jimbei, preşedintele Comisiei, vicepreşedintele raionului, care a menţionat că decizia comisiei asupra problemei examinate va fi expediată  tuturor factorilor implicaţi în soluţionarea problemelor  vizate, aceasta fiind obligatorie pentru toate instituţiile , organizaţiile indiferent de forma de proprietate, iar la următoarea şedinţă dl A. Spiridonov, şeful  Serviciului sanitar-veterinar, va prezenta un raport privind măsurile întreprinse pentru combaterea rabiei în teritoriul raionului în anul 2012 şi obiectivele ce se impun, ţinînd cont de situaţia în acest domeniu, pentru profilaxia acesteia în anul 2013.


S-a cerut intensificarea de către medicii de familie, profesorii, organizaţiile obşteşti a  acţiunilor de informare în masă a populaţiei, de educaţie pentru sănătate, privind regulile de comportament cu animalele sălbatice, în special al copiilor.


Alte informaţii cu privire la cazurile de rabie le puteţi găsi şi pe paginile ziarului raional „ Noutăţi Nistrene.”

 

Vizualizari: 458 | Adaugat de: Ivanov_Natalia | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar