Principala » 2015 » Ianuarie » 23 » Întîlnire așteptată cu partenerii Novateca
14:38
Întîlnire așteptată cu partenerii Novateca

IREX Moldova în parteneriat cu Ministerul Culturii, în luna septembrie 2014, Programul Novateca a lansat procesul de înscriere a bibliotecilor publice din RM în rundă de selecție pentru anul 2015.
Noua rundă de selecție reprezintă o oportunitate de a transforma și moderniza biblioteca locală în centru comunitar activ și vibrant care oferă comunității atât acces la un spațiu public dotat cu calculatoare conectate la internet cât și servicii moderne de informare menite să îmbunătățească viața cetățenilor.
În acest context Direcția cultură și turism, avîn în calitate de partener cheie al programului Novateca,  a recomandat  insistent și a  încurajat toate bibliotecile publice să participe la acest nou proces de selecție care este deschis tuturor biblotecile publice din raionul nostru. Recunoscând importanța  participarării  în programul Novateca (spațiu necesar, conexiune la internet, securitate, personal necesar),toate bibliotecile publice din localitățile raionului au început, cît mai curînd posibil, pregătirea infrastructurii bibliotecilor care doresc sa fie incluse în program. Pregătirile precoce au asigurat un proces de selecție rapid și eficient, fără  a aștepta pre mult timp, printr-o scrisoarea de informare , am fost anunțați că raionul Dubăsari  a fost selectat în calitate de semifinalist pentru rețeaua Novateca 2015.   Cu acest prilej, astăzi, Biblioteca publică raională a fost vizitată de către angajații Novateca. Această vizită a presupus conducerea unor interviuri cu Șefa Direcției cultură și turism, Valentina Semionov; Natalia Ciudin,specialist principal în domeniul biblioteci; Victoria Moșneaga,șefa Bibliotecii publice raionale; Ludmila Brăila, bibliotecar și Zarif Ghiltmutdinov, specialist IT referitor la  candidații  potențiali propuși la funcțiile de Specialiști TI și Traineri. Adițional a fost evaluată infrastructura Bibliotecii publice rationale,pentru a determina dacă  aceasta corespunde criteriilor pentru central de informare. În rezultatul vizitelor de evaluare, în perioada martie- noiembrie 2015 finaliștii vor fi anunțați pentr-o scirsoare.
  Sperăm din tot sufletul să căștigăm acest proiec care va  facilita transformarea bibliotecilor din raion în instituții comunitare vibrante. Cu îndrumarea bibliotecarilor instruiți și cu susținerea partenerilor comunitari, cetățenii se vor bucura de acces gratuit la tehnologii moderne precum și de servicii inovatoare de bibliotecă proprii nevoilor moderne, să fortificăm abilitățile bibliotecarilor de relaționare cu oficialii administrației publice locale, pentru a asigura prioritatea strategică și finanțarea bibliotecilor publice și pentru a-i ajuta să înțeleagă valoarea bibliotecilor ca centru comunitar.

Ciudin Natalia, specialist principal în domeniul biblioteci

Direcția cultură și turism

 

Vizualizari: 330 | Adaugat de: Directia_cultura-turism | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar