Principala » 2015 » Aprilie » 14 » Lumina sfîntă adusă în raionul Dubăsari
09:55
Lumina sfîntă adusă în raionul Dubăsari

Focul Haric, lumina sfîntă care coboară an de an, în ziua de Paşte, la mormîntul lui Iisus Hristos din Ierusalim, a fost adus pe data de 11 aprilie curent, în jurul orelor 21.00  în raionul Dubăsari, de către preoţii Rodion Tambur, biserica ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” s. Pîrîta şiMarin Potoroacă, biserica ,,Acoperămîntul Maicii Domnului”s Doroţcaia. Preşedintele Raionului Dubăsari, Grigore Policinschi împreună cu un sobor de preoţi din satele Coşniţa, Corjova, Molovata, Pohrebea, Cocieri, primarii acestor localităţi, colaboratori ai Consiliului raional, creştini de rind de diferite vîrste au întimpinat Lumina sacră în faţa Consiliului raional Dubăsari.

,,Sunt lucruri sfinte, lucruri sacre care nu depind de noi. Coborîrea focului este o minune, este un lucru absolut necesar, pentru noi creştinii”, a accentuat Preşedintele raionului.

Recunoştinţa faţă de această lumină a venit şi din partea preoţilor prezenţi care au remarcat că, ,,Hristos zice eu sînt lumina lumii, cine va veni la mine nu va umbla în întuneric. Iată această luminiţă de astăzi pe care o ţinem în mînă, ne dă o şansă să vedem calea, adevărul şi viaţa”.

 Conform datinii, la miezul nopţii, după ce lumînările sunt aprinse, enoriaşii în frunte cu preotul ies din lăcaşurile sfinte pentru a înconjura de trei ori biserica. În acest moment, credincioşii cîntă: "Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le".

Ulterior, creştii intră din nou în biserică, unde începe slujba de Înviere, care durează până aproape de zorii zilei şi finisează cu sfinţirea bucatelor aduse la biserică de credincioşi precum: ouă vopsite, pască, cozonac, friptură şi alte preparate de Paşte.

Din acest moment salutul obişnuit este înlocuit cu "Hristos a Înviat!", la care se răspunde "Adevărat a Înviat!". Creştinii se salută astfel pînă la Înălţarea Domnului.

Evenimentul de aducere a Focului Haric a fost organizat de Consiliul raional Dubăsari de comun cu preoţii din raion, participarea primarilor şi cu susţinerea Inspectoratului de Poliţie Dubăsari.

Se aduc mulţumiri tuturor celor care s-au implicat la organizarea activităţii date, care a devenit deja o tradiţie.

Marina Lupaşco, şef Serviciu informare şi transparenţă

Vizualizari: 384 | Adaugat de: Serviciul_informare_trans | Raging: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar