Principala » 2015 » Februarie » 5 » Masă-rotundă "Orientarea profesională"
10:40
Masă-rotundă "Orientarea profesională"

   La data de 4 februarie curent, conform planului de activitate al Serviciului promovarea politicilor pentru tineret în colaborare cu Direcţia învăţămînt, tineret şi sport, a fost organizată o masă-rotundă cu genericul „Orientarea profesională”, care s-a desfăşurat în incinta liceului teoretic Doroţcaia, cu  participarea elevilor claselor a XII-a şi a XI-a. Scopul acestei întrunirii fiind punerea în discuţie a celui mai important pas al oricărui absolvent- alegerea profesiei şi factorii care influenţează decizia. Tinerii de astăzi au o mare problemă legată de alegerea corectă a unei cariere, sunt nehotărîţi şi caută ajutor pentru a se putea decide, însă în procesul alegerii vocaţionale concură o multitudine de factori cum ar fi familia, şcoala, grupul de prieteni şi mass-media nemijlocit. Pe parcursul activităţii tinerii au discutat despre situaţia orientării profesionale în Moldova, ce acţiuni de ghidare se întreprind pentru elevi şi tineri pentru a lua o decizie echilibrată şi bine informată privind viitorul lor profesional,  ce facultăţi prevalează şi care dintre ele chiar dacă sunt promiţătoare în final ce şanse de angajare oferă şi ce competenţe şi abilităţi sunt cerute pe piaţa muncii în Republica Moldova. Au fost prezentate statistici actuale cu privire la specialiştii care au cele mai mari şanse de angajare la muncă în anul 2015, precum şi un video despre încadrarea în cîmpul muncii a specialiştilor în domeniul Tehnologii Informaţionale şi Comunicare, domeniu care în ultimul timp capătă loc în topul celor mai solicitate şi bine plătite profesii. 
         Totodată în cadrul orei educativ-civice au fost discutate stereotipurile cu care ne confruntăm atunci cînd dorim să ne angajăm. Deseori suntem supuşi prejudecăţilor şi discriminărilor la funcţiile care sunt pentru bărbăţi şi cele pentru femei, fapt ce este absolut greşit şi inadmisibil. 
Tinerii au dat dovadă de interes şi s-au implicat activ în discuţii, de aceea astfel de întruniri, în cadrul cărora se pun în discuţie tematicile actuale şi sensibile ale tinerilor, sunt de bun augur, deoarece au oportunitatea să îşi expună gîndurile, temerile şi doleanţele. 


                                       Bolgari Doina- specialist domeniul tineret, platoul Coşniţa

 

Vizualizari: 411 | Adaugat de: C_M_C_T | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar