Principala » 2015 » Decembrie » 11 » Măsurile de prevenire a introducerii bolii limbii albaste
11:31
Măsurile de prevenire a introducerii bolii limbii albaste

Prin prezenta, Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor Dubăsari vă atenţionează asupra riscului introducerii bolii limbii albastre pe teritoriul Republicii Moldova, care poate produce mari pierderi economice crescătorilor de animale. Conform rapoartelor oficiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor, s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire a animalelor cu virusul bolii limbii albastre în Austria, Franţa, Ungaria şi Slovenia, ultimul caz de boală  fiind notificat la OIE pe 11.09.2015 în Franţa la bovine, iar  ultemele cazuri pozitive au fost raportate la OIE pe 04.12.2015.
Aducem la cunoştinţă că Boala limbii albastre este o boală virală care afectează ovinele, bovinele, caprele şi alte rumegătoare. Boala nu este contagioasă şi se transmite prin culicoide (musculiţe înţepătoare), potrivit site-ului Comisiei Europene. În prezent, 24 de serotipuri ale virusului sunt cunoscute în diferite părţi ale lumii. Virulenţa şi rata de mortalitate ale serotipurilor variază considerabil. Boala prezintă un tipar sezonier în funcţie de perioadele de abundenţă a speciilor de culicoide din timpul anului. Frecvenţa cazurilor de boală creşte mai ales spre sfârşitul verii şi toamna.
Care sunt caracteristicile bolii?
Boala limbii albastre se caracterizează prin inflamarea membranelor mucoase, congestie, umflături şi hemoragii, dar cele mai multe dintre animalele afectate se vindecă de boală. Specia ovinelor este în general cea mai afectată, în timp ce bovinele şi caprele nu prezintă de obicei semne clinice severe de boală chiar dacă poartă virusul de o anumită perioadă.
Cum se transmite?
Virusul se transmite printr-un număr mic de specii de musculiţe înţepătoare din genul culicoidelor. Culicoidele pot fi considerate un vector important de transmitere a bolii limbii albastre atunci când au capacitatea de a deveni infectate, de a replica sau transmite virusul.
Cum se combate boala limbii albastre?
Această boală transmisă prin vectori nu se poate controla prin depopularea fermelor infectate sau aflate în pericol. Principala măsură veterinară (şi posibil singura) ca reacţie la boala limbii albastre este vaccinarea, însoţită de măsuri auxiliare precum restricţia şi supravegherea mişcării animalelor. Vaccinarea cu toate vaccinurile posibile ajută la reducerea bolii clinice şi a pierderilor, la controlarea extinderii bolii şi la facilitarea comerţului sigur în rândul animalelor vii.
Este boala limbii albastre o ameninţare pentru sănătatea?
Boala limbii albastre nu afectează oamenii şi nu există riscul ca boala să fie contactată sau transmisă prin carne sau lapte.

În contextul celor expuse mai sus, menţionăm că se interzice importul şi tranzitul de animale vii receptive la boala limbii albastre (rumegătoare şi camelide) şi a materialului seminal, ovule şi embrioni provenite de la acestea din:
o Austria, regiunile Steiermark şi Burgenland;
o Franţa, regiunile Allier, Avezron, Puy-de-Dfme, Creuse, Cher, Haute-Loire, Nievre, Loire, Safne-et-Loire, Cantal, Indre şi Correze;
o Ungaria, regiunile Tolna, Somogy, Baranya, Nograd, Csongrad şi Borsod-Abauj-Zemplen;
o Slovenia

Alexandru SPIRIDONOV
şef subdiviziune teritorială al DRSA Dubăsari

 

 

Vizualizari: 237 | Adaugat de: Serv_relatii_cu_publicul | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar