Principala » 2015 » Februarie » 10 » Profesorii și părinții – parteneri egali în procesul instructiv-educativ
14:01
Profesorii și părinții – parteneri egali în procesul instructiv-educativ

Pe data de 31 ianuarie 2015, în sala de Festivități a Liceului Teoretic Doroțcaia, r-ul Dubăsari, a avut loc Adunarea Generală de părinți. La propunerea  doamnei Director, Bacioi Viorica, ședința a fost organizată la Masa rotundă, pentru a facilita discuția și a crea o atmosferă liberă de comunicare. Înainte de a începe ședința, părinții, repartizați pe clase, au fost îndemnați să servească cîte un ceai pentru a vorbi liber și a scoate în vileag unele întrebări, probleme care îi frămîntă și care ar dori ei sa fie auzite și rezolvate de către direcția școlii.
    Din start dna Director a anunțat ordinea de zi, stabilind împreună cu directorii adjuncți și cu părinții varianta optimală de timp pentru fiecare discurs. Astfel, respectînd orarul, dna Sajin Nelea, directorul adjunct pentru instruire, a adus la cunoștința părinților situația privind succesele la învățătură pentru semestrul întîi al anului de studiu 2014 – 2015; în calitate de director adjunct pentru probleme de educație, am prezentat darea de seamă referitor la activitățile extracurriculare; Constantinov Natalia, psihologul școlar, a vorbit despre noțiunea de „violență”, a repartizat și analizat împreună cu părinții fișa de sesizare a cazului suspect de violență, neglijarea, exploatare și trafic al copilului; Policinschi Liuba, asistentul medical, a prezentat o informație despre morbiditatea în rîndul elevilor, precum și sfaturi utile pentru părinți și profesori. 
   La capitolul „Diverse” a avut loc un dialog constructiv cu părinții. Ei și-au expus părerile vis-a-vis de uniforma pe care o poartă elevii începînd cu 1 septembrie. De asemenea părinții și-au exprimat admirația față de proiectele care se implementează în școală (schimbarea geamurilor, căptușirea pereților, instalarea bateriilor solare).
   Spre final, părinții au fost anunțați despre faptul că în incinta liceului activează sala de fitness și li s-a propus să se înregistreze în lista celor care doresc să se ocupe de sănătatea sa gratis.
   Au fost ascultate și înregistrate sugestiile părinților referitor la cele auzite și văzute pe parcursul ședinței 
( discursurile administrației au fost însoțite de imagini foto – video ale elevilor, în diverse activități școlare ore publice și extrașcolare). Părinții au manifestat atenție și interes față de sfaturile primite de la cadrele didactice.
   Pentru a menține o colaborare efectivă cu familiile elevilor pe care-i instruim, în fiecare lună, în ultima zi de joi, la propunerea doamnei director, se organizează școala părinților, materialul de lucru fiind pregătit de către psihologul școlar și diriginți. Ne bucurăm de cooperarea activă cu părinții și de faptul că ei sînt dispuși să urmeze sfaturile pe care le propunem, metodele de depășire a unor situații de criză. 
   Practica ne demonstrează că, atunci cînd stabilim împreună cu părinții direcțiile de educație și termenii realizării acțiunilor, ajungem la schimbările necesare în conduita și atitudinea elevilor față de procesul de învățare. Dialogul deschis cu părinții contribuie la stabilirea unor relații armonioase dintre școală și familie, și, în final, la formarea corectă a personalității copilului.

 


Pleșco Galina,
director adjunct pentru educație,
 LT Doroțcaia

 

 

 

 

Vizualizari: 340 | Adaugat de: Serviciul_informare_trans | Raging: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar