Promovarea femeilor ca lideri în domeniul public, excluderea discriminării de gen, asigurarea şanselor egale în conducere a femeilor şi a bărbaţilor, sunt obiectivele prioritare discutate în perioada 25-26 martie curent, în cadrul atelierului de lucru “Noţiuni de Liderism”, desfăşurat în or.Chişinău. Seminarul de instruire a fost organizat de Activitatea Reforma Sectorului de Irigare, proiectul “Tranziţia la Agricultura Performantă” al Fondului Provocările Mileniului Moldova.
Printre cele 50 de participante prezente la seminarul dat, s-a numărat şi dna Maria Dicusar, specialist principal din cadrul Direcţiei agricultură şi cadastru. Pe ordinea de zi au fost incluse şi discutate teme ca: întroducere în calitaţile de lider, ce este conducerea, întroducere în analiza de gen - integrarea aspectelor de gen, întroducerea în soluţionarea problemelor, exerciţiul în analiza problemelor, exemple de probleme ca migraţia, iniţiativa şi antreprenoriat ca alternativă a migraţiei, întroducere în aspecte de putere, puterea personală şi bazele puterii, abilităţi de comunicare, stiluri de conducere ş.a.
Metoda practicată pe parcursul derulării seminarului a fost lucrul în grup, prin intermediul metodei date participantele au avut ocazia de a-şi împărtăşi experienţa acumulată pe parcursul anilor în domeniul de activitate, au preluat practicile de a analiza o problemă şi a găsi soluţii, au studiat tipurile de liderism şi calităţile de bază ale unui lider, liderismul în domeniul public, abilităţile de conducere ale femeilor.
Una din priorităţile principale ale FPM Moldova pentru benificiarii Programului Compact este implicarea mai activă a femeilor în toate activităţile realizate din domeniul reformării sectorului de irigare.
M. Dicusar, Direcţia agricultură şi cadastru
|