Principala » 2013 » Octombrie » 8 » Rabia poate fi preîntîmpinată
14:44
Rabia poate fi preîntîmpinată
  Ce trebuie sa faceţi  dacă aţi fost muşcat
  • Nu vă panicaţi, spălaţi imediat muşcătura cu multă apă şi săpun, prelucrarea cu tinctură de iod – acţiuni ce asigură înlăturarea a 50-70% cantitate de virus din rană.
  • Anunţaţi imediat medicul şi explicaţi-i cum aţi fost muşcat.
  • Urmaţi sfaturile medicului.
Ce trebuie să faceti dacă animalul dumneavoastră de casă a muşcat pe cineva

  • Îndrumaţi victima să meargă imediat la medic şi să urmeze recomandările acestuia.
  • Informaţi medicul veterinar despre muşcătură şi verificaţi dacă animalul DVS este vaccinat antirabic.
  • Nu lăsaţi animalul să hoinărească liber şi să îndepărteze de casă.
Ce trebuie sa faceti dacă animalul dumneavoastră de casă a fost muşcat
 
  • Consultaţi medicul veterinar.
  • Chiar dacă pisica sau câinile dumneavoastră au vaccinarea antirabică, aceste animale trebuie revaccinate imediat şi ţinute sub observaţie conform recomandărilor, cel puţin 45 zile.
 Rabia este o zooantroponoză (boală cu transmitere de la animale la om),  provine de la animalele carnivore sălbatice şi domestice şi se transmite la om prin contactul direct cu saliva infectată (prin muşcături, zgârâieturi).
 Perioada de incubaţie - timpul din momentul muşcăturii şi pînă la apariţia primelor semne de boală, este variabil – 3-8 săptămîni, însă poate fi şi mai mare, ciar şi pînă la 2 ani în dependenţă de localizarea şi profunzimea rănilor, caracterul contactului.
Rabia la om începe cu senzaţii de dureri, prurit, furnicături în locul muşcăturii, dureri de cap, excitabilitate, insomnie, uneori tristeţe, lipsa poftei de mîncare, vărsături, halucinaţii, febră, frică de lumină.
Perioada de manifestare a bolii se caracterizează prin excitare nervoasă, iar constricţia laringelui şi faringelui duce la hidrofobie (frică de apă), aerofobie.
Boala durează, în mediu, 3-6 zile, moartea survine, fără excepţie, prin insuficienţă respiratorie, cardiorespiratorie. 
În Republica Moldova, inclusiv şi în raionul Dubăsari situaţia epizootologică la rabie este destul de încordată,  în 6 luni a.2013- au fost înregistrate 61 cazuri de rabie animalieră la animale sălbatice (vulpi, helgii, jderi), cât şi domestice (bovine, caprine, ovine, câini, pisice).
În condiţiile Republicii Moldova majoritatea persoanelor ce s-au îmbolnăvit şi au decedat  de rabie anterior, au  încercat să  prindă vulpi, dihori, jderi şi nu s-au adresat  după  asistenţă medicală, fiind traumatizate de aceste animale. În raionul Criuleni în anul 1987 a fost un caz de rabie la un bărbat, care a jupuiat o vulpe şi nu a respectat recomandările medicului.
O sursă suplimentară de infecţie rabică, de transmitere a virusului de la vulpi la animalele domestice prezintă câinii hoinari, fără stăpân. De rând cu faptul că sunt surse de infecţie rabică, câinii fără stăpân sunt şi surse de infecţie a unor boli de piele, helmintiaze, de asemenea surse de traume, frică, spaimă şi disconfort.
O condiţie obligatorie ce se cere a fi respectată şi care asigură păstrarea vieţii omeneşti, o constituie adresarea operativă a persoanelor agresate de animale după asistenţă medicală. Medicul specialist decide necesitatea şi volumul vaccinării curativ profilactice. Informăm populaţia, că imunizarea contra rabiei este gratuită, iar vaccinul fiind administrat la timp este un preparat destul de efectiv şi asigură un grad sporit de securitate.




                                                                                        Elena Cociug, Centrul de sănătate publică Criuleni

                                                                                         

Vizualizari: 355 | Adaugat de: Ziarul_noutati_nistrene | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar