La data de 27 iulie 2015, conform datelor preliminare colectate din gospodăriile agricole din raion, din cele 2246 ha ocupate cu cereale de I grupă, au fost recoltate 2134 ha, sau 95% din total. Au mai ramas suprafeţe răzleţe, preponderent la producătorii mai mici şi în sectorul individual, adică 112 ha. Grîul este recoltat la nivelul de 98%, orzul – la nivelul de 83%, secara a a fost recoltată în întregime.
În timpul deplasării efectuate cu scopul monitorizării recoltării, pe lanurile localităţilor Pîrîta, Coşniţa, Pohrebea şi Doroţcaia, de către colaboratorii Direcţiei agricultură şi cadastru, în comun cu colaboratorii Serviciului informare şi transparenţă, pe data de 27.07.2015, s-a atras o atenţie sporită lucrărilor post-recoltare, adică strîngerii paielor şi prelucrării ulterioare a cîmpurilor, fie cu agregatele cu discuri, fie aratul acestora, în contextul timpului arid şi pericolului sporit de izbucnire a incendiilor. Unele gospodării înţeleg că neridicarea paielor şi neprelucrarea solului atrag după sine pericolul mare al incendiilor, altele ignorînd cerinţele normativelor tehnologice şi legale, paiele fiind lăsate pe mirişte mai bine de 10 zile, conform cerinţelor normative, perioada de aflare a paielor pe cîmp,după efectuarea secerişului, fiind de 2 zile.
Sperăm că următoarele zile recoltarea se va finisa, cel mai greu fiind de secerat cîmpurile mici şi răzleţe, unde combinele foarte greu manevrează. Din acest motiv şi rămîn la urmă micii producători, aceştia neavînd tehnica necesară, fiind nevoiţi să aştepte „milă” de la agenţii economici.
Valeriu Popuşoi,
Direcţia agricultură şi cadastru
|