Avînd în vedere versiunile prealabile, imprudența cu focul deschis și încălcarea normelor antiincendiare la exploatarea sobei de încălzit, înaintate de către Laboratorul Experimental Antiincendiar al Serviciului Situații Excepționale în stabilirea cauzei incendiului care a izbucnit în satul Trinca, raionul Edineț, populația este rugată repetat să dea dovadă de prudență maximă. Pompierii amintesc despre regulile de exploatare a sobelor de încălzit, a aparatelor electrice și instalațiilor cu gaz. Acestea trebuie folosite, respectînd normele de securitate și normele antiincendiare. Sobele nu trebuie suprasolicitate și supraîncălzite, în apropierea acestora nu se țin obiecte și materiale inflamabile. Focul trebuie stins la ieșirea din casă și înainte de culcare. Copiii și persoanele în etate nu trebuie lăsate singure în locuințele în care sînt surse de căldură și nici antrenate în exploatarea acestora, pentru a nu le pune viața în pericol. Sobele necesită a fi curățate și reparate înainte de fiecare sezon rece. Important este prezența plăcii metalice în fața ușii sobei, iar focul nu trebuie aprins cu lichid inflamabil.
Tot regulile de securitate e important a fi respectate și la utilizarea aparatelor electrice de încălzit, acestea trebuie să fie standardizate, fără a fi defecte sau improvizate. Astfel, pot fi evitate scurt circuitele, care duc la izbucnirea incendiilor. De prudență maximă e nevoie și la instalațiile cu gaz, fie vorba de cazane sau butelii. Încăperile unde se află acestea instalate trebuie aerisite zilnic, iar în exploatarea acestora apelați la sfatul specialiștilor de profil. Doar respectînd aceste norme antiincendiare, vor putea fi evitate situațiile excepționale cu pierderi de vieți.
Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale amintește despre șirul de campanii desfășurate în fiecare sezon de iarnă, începînd cu primele luni de toamnă și încheind cu lunile de primăvară. Salvatorii și pompierii din toată țara merg în localități, atenţionînd fiecare cetățean despre pericolul încălcării normelor antiincendiare, mai ales în sezonul de exploatare a sobelor aflate în locuințele rurale. Această campanie „Prevenirea incendiilor în sezonul de iarnă”, este pusă în aplicare mai ales în zilele de sîmbătă și duminică, cînd oamenii nu merg la serviciu. Pompierii au posibilitatea în astfel de cazuri să verifice sobele și alte instalații de încălzit, atenționînd despre toate neajunsurile care sînt depistate și informîndu-i în domeniul bazelor securității vieții.
O campanie similară se desfășoară și în preajma sărbătorilor de iarnă, cînd și minorii au vacanță. Aici se atrage atenția la folosirea aparatelor electrocasnice, a celor de încălzit, a instalațiilor de pe pomul de Crăciun și materialelor pirotehnice. O altă campanie de securitate, destinată express minorilor, este cea cu genericul “Salvăm prin prevenire”, unde pompierii și salvatorii merg prin grădinițe și școli, vorbind cu copiii despre regulile de securitate, pentru însușire folosind metodele de joc și cea de demonstrare a tehnicii și mașinilor de pompieri.
Astfel, se mizează pe cunoașterea regulilor antiincendiare și transmiterea acestora în familie, fiind respectate cu scopul evitării situațiilor excepționale cu urmări fatale. Important de menționat sînt și excursiile efectuate de grupuri de copii din toată țara către Școala Securității și Detașamentele de salvatori și pompieri din țară, care îi motivează pe minori să fie prudenți în toate circumstanțele, la școală, în stradă și acasă. Mai mult, efectivul Serviciului Situații Excepționale este gata să întreprindă de fiecare dată măsuri suplimentare pentru prevenirea situațiilor de criză și păstrarea vieților omenești, iar cetățenii sînt rugați să nu ignore recomandările salvatorilor și campanile desfășurate de ei.
SSE Dubăsari
|