Principala » 2015 » Iulie » 24 » Secţia Situaţii Excepţionale Dubăsari Vă avertizează!
16:38
Secţia Situaţii Excepţionale Dubăsari Vă avertizează!

REGULI DE COMPORTARE PE APĂ:

- Scăldaţi-vă numai în locuri special destinate. Într-un bazin cu apă necontrolat puteţi nimeri în gropi adînci, albia poate fi nămoloasă, cu plante, pietre. Într-un rîu puteţi nimeri în curenţi repezi de apă, cu vîrtejuri. Toate acestea pot aduce la traume, nenorociri şi la moarte;
- Controlaţi permanent comportarea copiilor lîngă şi în apă. Nu uitaţi că ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor, sau altor persoane mature;
- Dacă nu cunoaşteţi să înotaţi, s-au înotaţi rău, nu Vă scăldaţi singur şi nu intraţi în apă mai sus de brîu; 

- Nu Vă scăldaţi în stare de ebrietate;
- Nu Vă scăldaţi cînd temperatura apei este mai joasă de +18, iar a aerului mai joasă de +22 ;
- Înotînd nu treceţi după pistele de interzicere . Nu Vă apropiaţi de mijloacele plutitoare. Nu Vă urcaţi pe geamanduri şi alte mijloace de protecţie;
- Nu plongaţi de pe debarcadere, poduri şi alte construcţii, nu practicaţi jocuri cu elemente de plonjare, nu lansaţi semnale false de alarmă;
- Nu folosiţi pentru scăldat saltele cu aer, anvelope din cauciuc, scînduri;
- Nu Vă scăldaţi seara tîrziu şi noaptea. Nu Vă scăldaţi în timpul furtunii, păziţi-vă de valuri;

REGULI DE COMPORTARE ÎN BARCA PE APĂ:

         Principalele cerinţe pentru plimbarea cu barca sînt: starea perfectă, asigurarea cu inventar necesar(furci pentru vîsle, odgon pentru acostare, căuş, mijloace de salvare, colace, etc.). În timpul plimbărilor cu barca este interzis:
- închirierea bărcilor de către minori;
- supraîncărcarea bărcii;
- întrarea cu barca în sectorul de scăldat al plajei;
- apropierea bărcilor una de alta;- aşezarea pe bordul bărcii, trecerea în timpul navigaţiei din barcă în alta; 
- sărituri din barcă în apă;
- aflarea în stare de ebrietate pe barcă.
             În cazul pericolului de înec nu trebuie să panicaţi. Păstraţi calmul, respiraţia adîncă, odihna, apoi înotaţi spre mal. În cazul necesităţii chemaţi în ajutor. Persoanele, care acordă ajutor sinistratului trebuie să ţină cont să nu cadăînsuşi în primejdie. Dacă nu ştiţi să înotaţi, sau înotaţi rău nu întraţi în apă pentru salvarea sinistratului. În aşa caz aruncaţi sinistratului colacul de salvare, o saltea cu aer, anvelopă din cauciuc, o funie, o scîndură, o creangă, etc. 
    Persoanele care înoată bine, se vor apropia de sinistart se vor scufunda şi apucîndu-l din spate de braţe, ori mai sigur de părul de pe cap, îl vor ridica la suprafaţa apei şi înotînd se vor deplasa spre mal. Dacă persona sinistrată este extrasă din apă la începutul înecului,primul ajutor este simplu. Deseori este deajuns să liniştim, să scoatem hainele umede, să masăm corpul, să servească ceai fierbinte pentru a scoate sinistratul din stres. 
    Dacă sinistratul este extras din apă fără cunoştinţă, cu respiraţia şi inima oprită şi alte semne de moarte clinică este necesar de reacţionat în modul următor:
- eliberarea căilor respiratoare de corpuri străine (nămol, tină, mase vomitoare); 
- respiraţie artificială din gură în gură, sau în nas;
- masajul indirect al inimii şi circulaţiei sangvine.
    A readuce la viaţă sinistratul, care sa înecat şi se află în stare de moarte clinică este posibil doar atunci, cînd din momentul scufundării definitive sub apă şi pînă la începutul acţiunilor de reanimare au trecut nu mai mult de 6 minute.
    Sînt cazuri, cînd sinistratul a fost readus la viaţă şi după 10-15 minute de înec. Ca regulă, rezultate pozitive pot fi obţinute doar atunci, cînd acţiunile de reanimare au fost începute în primele 2-3minute.                                                                            

SECŢIA SITUAŢII EXCEPŢIONALE DUBĂSARI

Vizualizari: 569 | Adaugat de: SectiaASP | Raging: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar