Principala » 2015 » Septembrie » 15 » Seminar informativ în domeniul formării profesionale
13:08
Seminar informativ în domeniul formării profesionale

Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă a raionului Dubăsari, la data de 15.09.2015 anul curent, a organizat un seminar informativ în domeniul formării profesionale cu grupul vulnerabil şi anume persoanele cu vîrsta pînă la 25 ani.

Scopul seminarului a fost dezvoltarea aptitudinilor de angajare în câmpul muncii, alegerea corectă a unui job, precum şi familiarizarea cu legislaţia și drepturile șomerilor.

În cadrul seminarului au fost abordate următoarele teme:

  • Legea 102 din 13.03.2003 cu privire la ocuparea forţei de muncă şi protecţiei sociale a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă – ca protejare a grupurilor vulnerabile ale societăţii.
  • Cursurile de formare profesională - un criteriu de bază pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.
  • Exerciţiu practic „Curriculum -Vitae. Scrisoare de intenţie. Scrisoare de recomandare”  - aspect esenţial al angajării în câmpul muncii.
  • Test psihologic privind alegerea potrivită a unui job.
  • Informare privind cererea şi oferta pe piaţa forţei de muncă din raionul Dubăsari.

Participanții au fost familiarizați cu serviciile de informare şi orientare profesională ce include: informarea şomerilor despre profesiile cele mai solicitate pe piaţa muncii şi orientarea acestora spre studii.

Specialistul AOFM dna I.Reul, responsabil de conlucrare cu grupurile vulnerabile, a informat participanţii cu prevederile Legii nr. 102: drepturile şi obligaţiile şomerilor, plasarea în câmpul muncii a persoanelor din grupul vulnerabil.

S-a discutat despre serviciile de protecţie socială în caz de şomaj, sursele de informare privind oferta forţei de muncă, serviciile de stimulare a ocupării forţei de muncă. Participanții la seminar au fost antrenaţi la întocmirea CV-ului, unei scrisori de intenţie, fiind informaţi despre modul de întocmire a acestora precum şi cerințele de elaborare.       

Specialiştii AOFM dna I. Reul şi dna E. Cojusnean au informat şomerii  despre cererea şi oferta de pe piaţa forţei de muncă din raionul Dubăsari, fiind prezentate locuri de muncă din domenii diferite cum ar fi: transport, activităţi financiare, agricultură, servicii hoteliere.

AOFM Dubăsari a familiarizat participanţii seminarului cu organizarea Tîrgului Locurilor de Muncă on-line organizat de Agenţia Naţională Pentru Ocuparea Forţei de Muncă, care se va desfăşura în perioada 23-28 septembrie 2015, ediţia a VII-a cu tematica „Locuri de muncă în domeniul comerţului”. Pentru informaţii suplimentare a fost recomandat site-ul www.e-angajare.md.

La seminar au fost prezente 23 persoane din grupul vulnerabil cu vârsta pîna la 25 ani.

Participanţii au beneficiat de  materiale informative (dosare cu broşuri, model de CV, test psihologic)  precum şi portale http://www.anofm.md/ruhttp://munka.md/www.angajat.md.

 

Reul Ina, specialist AOFM

Vizualizari: 260 | Adaugat de: Serviciul_informare_trans | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar