Principala » 2015 » Iunie » 18 » Sesiunea de BAC 2015
09:43
Sesiunea de BAC 2015

Aproape 30000 de candidaţi s-au înscris pentru susţinerea examenului de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2015, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei (ME).

Pe data de 5 iunie, a fost dat start primului examen, la limba și literatura română. La data de 9 iunie, elevii au susţinut examenul la limba străină, pe 12 iunie candidaţii de la profilul real au susținut proba la matematică, cei de la profilul umanist – la istoria românilor şi universală, iar la data de 16 iunie s-a desfăşurat ultima  probă de examen, care a a fost la alegere. 

În raionul Dubăsari, elevii abolvenţi ai examenelor de bacalaureat au fost repartizaţi în cele 3 centre de bacalaureat constituite şi anume: 1. Gimnaziul Marcăuţi (Liceul Teoretic Holercani), 2.Liceul teoretic ,,Mihai Eminescu” Dubăsari (liceul teoretic ,,Vlad Iovița” Cocieri, liceul teoretic ,,Mihai Eminescu”), 3.  Gimnaziul Pîrîta (liceul teoretic ,,Ion Creangă” Coșnița, liceul teoretic ,,Ștefan cel Mare și Sfînt” Grigoriopol și Liceul Teoretic  Doroțcaia). Anul acesta, în liceul teoretic ,,Ștefan cel Mare” Molovata, nu au fost candidați la susținerea prealabilă de bacalaureat, însă la centrul Marcăuți s-au prezentat, pentru a susține sesiunea BAC 2015, candidați din anul precedent.

În centrul de bacalaureat din liceul teoretic ,,Mihai Eminescu” a predominat o atmosferă calmă chiar de la prima vedere. Prima care s-a isprăvit cu testul la istoria românilor şi universală a fost eleva clasei a XII-a Popovici Felicia, care a remarcat: „De fapt, totul a fost mult mai simplu. Atmosfera din timpul examenului nu a fost una încinsă, sau apăsătoare. Am primit testul şi am scris. Atît. Dacă ai învăţat şi ştii ce cunoştinţe ai, atunci vei scrie fără probleme, iar dacă nu, atunci eşti stresat şi nu ştii ce poţi face ca să scrii măcar ceva”. La finele examenului, toți elevii păreau a fi plini de energie și emoții pozitive, chiar dacă examenul de BAC este un pas important pentru fiecare absolvent . ,,În comparație cu anul trecut, anul acesta a fost mult mai bine, cel puțin, asistenții n-au stat în capul nostru să ne streseze, să urmărească tot cuvîntul care îl scrim. A fost normal și de data aceasta sunt sigur că am dat BAC-ul la matematică” a afirmat studentul anului I al Universității “Imi-Nova” și fostul elev al liceului teoretic ,,Vlad Iovița“ Serbin Valeriu . ,,Cred că s-au ispravit elevii, știu că sunt bravo. Ce a fost mai dificil pentru ei, cred că este eseul de la ultimul punct al testului, în rest tot a decurs normal. Chiar și noi profesorii anul acesta ne simțim mai liniștit” ne-a relatat dna Mariana Madan, profesoară de isorie la liceul teoretic ,,Mihai Eminescu”.

În centrul de bacalaureat din Gimnaziul Pîrîta, la fel a predominat o atmosferă liniștită. Absolvenții entuziasmați, cu dispoziție pozitivă povesteau impresiile în timpul ultimii sesiuni de bacalaureat: ,,Hu! În sfîrșit am finisat examenele, acum liber pot spune că mă voi distra la maxim la balul de absolvire. Examenul a decurs normal, dar totuși aveam și mari emoții. Sper ca rezultatul să mă bucure”, a accentuat eleva clasei a XII-a a Liceului Teoretic Doroțcaia,  Cuzmenco Elena. ,,Am scris totul. Normal a fost testul, totul e bine“ a afirmat, cu încredere în sine, eleva clasei a XII-a Maria Policinschi.

Dincolo de portița gimnaziului, emoționați părinții cu nerăbdare își așteptau copiii: „Nu avem răbdare să aşteptăm până  vor ieși de la examen şi ne vor spune cum a fost. Apoi, lor le e mai bine atunci când ies obosiţi din școală şi ne văd aici”, a declarat o mamă din grupul de părinţi . ,,Parcă eu dau BAC-ul. Sperăm și ne rugăm să fie totul bine” ne-a declarat o altă mamă emoționată.

Sesiunea de bacalaureat s-a desfăşurat în 103 centre de bacalaureat. Lucrările de examen vor fi verificate în perioada 2 – 26 iunie, iar rezultatele vor fi afişate în centrele de BAC la 27 iunie. Candidaţii la bacalaureat vor avea la dispoziţie 48 de ore pentru depunerea contestaţiilor – în zilele de 27-28 iunie. Rezultatele finale, după examinarea contestaţiilor, vor fi anunţate la data de 6 iulie.

 Pavaluc Svetlana, s. Cocieri, studentă an. I,  facultatea de Jurnalism USM

Vizualizari: 469 | Adaugat de: Serviciul_informare_trans | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar