Principala » 2015 » Februarie » 11 » Şezătoare de zile mari la Molovata
13:58
Şezătoare de zile mari la Molovata

     Duminică, la data de 8 februarie, curent, în incinta bibliotecii din satul Molovata, r-ul Dubăsari, în preajma Postului Mare, colectivul folcloric„Sălcioara” a organizat o sărbătoare de zilemari, evoluînd cu o șezătoare în fața amatorilor de folclor și tradiții. La acest eveniment au participat oaspeții de onoare: primarul s. Molovata, dl Serafim Bejenari; Direcția Cultură şi turism, dl Victor Aslanov; Centrulmetodic,dl Anatol Cojocaru și dl Boris Pisarenco. 

     Un strop de melancolie a fost adus prin interpretarea cântecelor lirice de dragoste, de cătănie, de voie bună, membrii colectivului fiind acompaniați de lăutarii Nicolae Leahu și Vitalie Ignat. Glumele, snoavele, dansurile fetelor și prestația colectivului au redat, cu lux de amănunte, cum era înfrumusețată  o casă mare, în care se păstrau tainele întregii generații, cum se pregătea fata mare de măritiș și cu ce zestre va ieși din casa părinților.  Anatol Cojocaru, metodist coordonator al CRC  din raionul Dubăsar iîncă odată a afirmat potențialul și măiestria artisticăpe care o demonstrează, de fiecaredată, reprezentanții colectivului: «Colectivul pregătit de conducătorul artistic doamna Ina Popa e o simbioză desăvîrșită a fetelor și băieților, a oamenilor vîrstnici, unde vîrsta nu contează, ci  esența, care s-a oglindit în această atmosferă rurală, baladescă. În aceste cîteva ore am fost deconectat de la viața cotidiană, cu toate că unele cîntece și-au păstrat autenticitatea, prin motivele pe care deocamdată nimeni nu le-a infirmat în creația populară orală: «Să-mi dausoacra’njudecată” ,  „Bărbățelul meu –tare-inătărău”.

     Le dorim participanților acestui colectiv să se perfecționeze, pentru că viitorul există în trecutul buneilor lor, în culegerea de creații folclorice”. Iar colectivului «Sălcioara» îi dorim La maimult și la mai mare!

                                                                                                                     

Centrul Metodic, Casa raională de cultură

Vizualizari: 426 | Adaugat de: Directia_cultura-turism | Raging: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar