Anual, în luna decembrie, Direcţia cultură şi turism participă la Conferinţa Naţională Anuală a Managerilor de Biblioteci organizată de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Evenimentul dat s-a desfăşurat sub genericul: ,,Consolidarea Sistemului Naţional de Biblioteci: imperativ, necesitate şi soluţii,,. În cadrul conferinţei s-au discutat probleme actuale ale domeniului biblioteconomic şi ştiinţa formării, au fost trasate priorităţile de activitate ale Sistemului Naţional de Bilblioteci pentru anul 2016 în contextul realităţilor socio-culturale, tendinţe de dezvoltare ale domeniului la nivel naţional şi internaţional.
Deasemenea s-au propus spre discuţii teme, aspecte ale activităţii, idei de proiecte care ar contribui la îmbunătăţireaşi eficienţizarea programului.
Totodată, s-au repartizat rapoartele statistice şi centralizatoarele pentru bibliotecile din raionul nostru, care ulterior, la 4 decembrie la seminarul raional organizat pentru bibliotecari, acestea au fost distibuite cu detalii specifice pentru o completare corectă şi eficientă.
Ca urmare a semnării Memorandumului de înţelegere în domeniul monitorizării impactului şi gestiunii datelor statistice în bibliotecile publice, anul acesta, în cadrul Centrului de Statistică, Cercetare şi Dezvoltare, conform graficului trainingului privind implimetarea sistemului de raportare online ca persoana responsabilă de statistici la nivel raional pe biblioteci va prezenta datele statistice la Ministerul Culturii în ambele formate: în scris şi format electronic, adică se va introduce în sistemul online formularele 6c din bibliotecille din reţea. În acest context persoana responsabilă de statistici va fi delegată în luna iunie 2016 la instruiri organizate de CSCD a formatorilor de nivel raional, după care în perioada iulie-septembrie, astfel de traininguri se vor desfăşura la Centrul de Formare Dubăsari cu bibliotecarii Bibliotecilor publice, în vederea utilizării sistemului de raportare online. Comunitatea bibliotecară speră ca sistemul Online va oferi oportunităţi de a genera rapoarte fără erori, de a verifica şi compara datele statistice, de a demonstra valoarea bibliotecilor şi un prestigiu în noul comportament digital.
Ciudin Natalia, specialist principal în domeniul biblioteci
Direcţia cultură şi turism
|