Principala » 2012 » Februarie » 7 » TEMPERATURILE SCĂZUTE NU CRUŢĂ PE NIMENI
13:25
TEMPERATURILE SCĂZUTE NU CRUŢĂ PE NIMENI
Pe 6 februarie, în sala de şedinţe din cadrul primăriei Coşniţa a avut loc şedinţa Comisiei raionale pentru situaţii excepţionale. Şedinţa a fost prezidată de Preşedintele raionului Grigore POLICINSCHI. În cadrul şedinţei au participat membrii comisiei situaţii excepţionale, şefii secţiilor, direcţiilor din cadrul Consiliului raional, primarii localităţilor, asistenţi şi lucrători sociali, inspectorii operatori de sector, directori ai instituţiilor de învăţămînt, manageri ai instituţiilor de învăţămînt preuniversitar, medici şefi ai centrelor de sănătate. Pentru participare au fost invitaţi procurorul raionului Valentina BRADU şi şeful-adjunct al Oficiului Teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat, Petru PROFIRE.

La ordinea de zi au fost discutate două chestiuni principale: cu privire la realizarea indicaţiilor Comisiei pentru situaţii excepţionale raionale şi republicane, măsurile ce se impun reieşind din cazurile tragice ce au avuut loc în satele Marcăuţi şi Pîrîta în perioada 27 ianuarie – 06 februarie 2012, şi respectiv, cu privire la temperaturile scăzute ce se aşteaptă în următoarele zile.

În acest context, Preşedintele Comisiei raionale pentru situaţii excepţionale, a menţionat neexecutarea întocmai de către primarii localităţilor, conducătorii serviciilor din teritoriu a indicaţiilor Comisiei.

Primarii localităţilor au prezentat informaţiile din teritoriul administrat privind executarea indicaţiilor. Au menţionat că deţin situaţia sub control din teritoriu, specificînd că doar în localităţile Holercani, Cocieri şi Coşniţa sînt înregistrate îngheţuri a unor conducte a reţelelor de apă potabile, mai multe înregistrîndu-se în gospodăriile particulare ale cetăţenilor, în urma îngheţării contoarelor din fîntînile ce nu au fost protejate de temperaturile scăzute.

De asemenea, au specificat că toate instituţiile de învăţămînt preşcolar şi preuniversitar din teritoriu activează în regim normal, temperatura din interior fiind viabilă pentru a-şi îndeplini activitatea. Doar în localitatea Holercani, activitatea grădiniţei de copii a fost suspendată pentru perioada rece, deoarece temperatura din instituţie este de aproximativ 10 0 C.

Referitor la organizarea controalelor comune în teritoriu la domiciliu a persoanelor cu dezabilități fizice, familii în situaţii de risc, persoane în etate singuratice, familii defavorizate pentru a verifica situaţia acestora şi acordarea suportului necesar ce se impune, reprezentanţii administraţiilor publice locale de nivelul I au menţionat că sînt efectuate zilnic razii, în comun cu asistenţii şi lucrătorii sociali, inspectorul de sector şi medicul de familie.

Cu toate acestea, însă nu au putut fi evitate întîmplarea a două cazuri tragice în teritoriul raionului. Pe data de 04.02.2012, în localitatea Marcăuţi a avut loc un incendiu în urma căruia o bătrînă, invalid de gr.I, aflată la deservire, primind arsuri de diferite grade şi inhalînd monoxid de carbon a decedat în seara aceleiaşi zile, iar cel mai tragic fiind cazul ieşit din comun din satul Pîrîta, cu privire la degerarea membrelor inferioare a minorei Burunsus Dorina, a.n.1996 – degerare de gr.3. Tînăra se află sub tutela mătuşii, iar acum riscă să rămînă fără picioare, devenind invalid pe viaţă.

Asupra acestor cazuri Preşedintele raionului s-a expus nemulţumirea faţă de măsurile întreprinse şi executarea indicaţiilor comisiei pentru situaţii excepţionale, specificînd că în cazul în care fiecare responsabil şi-ar fi îndeplinit cu responsabilitate obligaţiunile conform competenţei, ar fi fot posibil evitarea acestor cazuri.

Directorul IMSP CMF Dubăsari Vasile GULICA a informat despre situaţia tinerei din satul Pîrîta, menţionînd că starea este destul de gravă. Are degerături de gradul 2 şi 3 şi urmează a fi transferată la Spitalul de traumatologie pentru copii din Chişinău.

Vicepreşedintele raionului Maria JIMBEI, preşedintele grupului de lucru pentru examinarea cazului tinerei Burunsus Dorina a menţionat ca această întîmplare este din cauza lipsei de responsabilitate. „Toate întrunirile care sînt făcute întru evitarea acestor momente, toate deciziile care sînt luate trebuie a fi executate şi aduse la cunoştinţa publică. Dacă ar fi fost implicarea fiecăruia pe perioada acestor zile, nu s-ar fi întîmplat acest caz. Este de neconceput această atitudine.”

La rîndul său, Procurorul raionului Valentina BRADU a menţionat că Procuratura va ţine la control foarte serios şi se va duce o investigaţie foarte obiectivă pentru stabilirea adevărului în acest caz. Fiecare persoane care au fost la curent cu situaţia respectivă, şi nu au informat despre existenţa unui pericol pentru viaţa şi sănătatea copilului vor fi traşi la răspundere contravenţională. „Este o neglijenţă în atribuţiile de serviciu a lucrătorilor cu funcţie de răspundere în cazul dat”, a specificat dna procuror.

Preşedintele raionului a menţionat necesitatea de a continua promovarea procedurii de avertizare a populaţiei, atît prin intermediul mass-media scrisă cît şi electronică, şi desigur prin convocări de şedinţe, adunări, întîlniri cu informarea populaţiei despre consecinţele ce pot fi ca urmare a temperaturilor foarte scăzute.

Şeful Secţiei situaţii excepţionale Andrei GÎNCU a informat despre situaţia din ultima perioadă, specificînd că pe parcursul anului 2011 au fost înregistrate 3 incendii cu soldarea unui deces, iar în anul 2012 sînt înregistrate 2 incendii. Avînd în consideraţie că temperaturile sînt mai joase în acest an, situaţia privind declanşarea incendiilor este mai mică comparativ cu anul precedent.

Andrei GÎNCU a spus că, pentru prevenirea incendiilor, salvatorii au demarat o amplă campanie de informare a cetăţenilor, fiind amplasate în autobuse, în incinta primăriilor, instituţiilor  afişe de informare. Totodată, au fost efectuate controale la domiciliu de inspectori pentru a verifica dacă sînt respectate condiţiile de exploatare a sistemelor de încălzire.

Referitor la pericolul de înec, şeful Secţiei situaţiilor excepţionale a spus că, pînă în prezent, nu a fost înregistrat nici un caz şi că acum în mare partea gheaţa nu prezintă pericol, dar a avertizat cetăţenii să nu se aventureze să traverseze pe gheaţă rîul Nistru, în unele regiuni fiind posibilă spargerea acesteia.


Ec. Racoveţ
şef Serviciu relaţii cu publicul
Vizualizari: 613 | Adaugat de: katiusha | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 1
avatar
0 Spam
1 Ana Berzan • 17:08, 07.02.2012
Primarii ar trebui sa acorde o atenţie mai mare persoanelor socialmente vulnerabile!!
avatar