Principala » 2015 » Decembrie » 22 » Ziua Internaţională a Migranţilor
16:14
Ziua Internaţională a Migranţilor

"Cea mai mare descoperire a tuturor timpurilor este faptul ca o

persoana se poate schimba prin simpla schimbare a atitudinii sale."

Oprah Winfrey

          
Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dubăsari recent a desfășurat un seminar informativ cu participarea a 18 șomeri și tinerii din clasele absolvente a gimnaziului ”Anatol Codru” din s. Molovata Nouă cu prilejul Zilei Internaţionale a Migranţilor. Seminarul a fost organizat în colaborare cu șefa Bibliotecii Publice din s. Molovata Nouă, Valentina Verlan.
Scopul organizării seminarului a fost: informarea populaţiei, reducerea persoanelor care pleacă şi muncesc ilegal peste hotare, motivarea persoanelo
r de a căuta loc de muncă în R. Moldova. Participanţii seminarului au fost informaţi despre riscurile migraţiei ilegale, situaţiile care denotă că persoana poate deveni victimă a traficului de fiinţe umane, forme de exploatare a persoanei și consecinţele traficului de fiinţe umane. De asemenea, s-a menţionat că angajarea provizorie la muncă în străinătate a cetăţenilor Republicii Moldova se efectuează de sine stătător, în baza contractului individual de muncă care trebuie încheiat înainte de ieşire din Republica Moldova, prin intermediul agenţiilor private de ocupare a forţei de muncă, care dispun de licenţă sau conform prevederilor acordurilor bilaterale.
Persoanele au fost informate despre Acordul bilateral care a fost încheiat între Guvernul R.Moldova și Guvernul Statului Israel cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din RM în sectorul construcţiilor, în baza căruia șomerii (muncitorii moldoveni) au plecat la muncă legală în domeniul construcţiilor la Israel. Angajarea peste hotare prin intermediul agenţiilor private de ocupare a forţei de muncă este posibilă, în cazul cînd sunt respectate prevederile stipulate în licenţă conform cărei activează agenţia. Agenţia privată de Ocuparea Forţei de Muncă care angajează peste hotare trebuie să deţină licenţă valabilă pentru fiecare ţară în care recrutează muncitorii migranţi.
Potenţialii migranţi pot apela nemijlocit la Camera licenţierii de Stat, web site-ul www.licentiere.org.md și Centrul Internaţional ”La strada„ care va informa despre regulile ce trebuie să fie respectate în cazul migraţiei legale în scop de muncă și va oferi ajutor în procedura de verificare a agenţiei. Linia Fierbinte a Centrului ”La strada„ este 0 800 77777 și site-ul www.lastrada.md.
În urma discuţiilor în grupul de lucru, șomerii au menţionat că cel mai des cetăţenii R. Moldova nu se atîrnă cu seriozitate atunci cînd decid de a pleca peste hotare în scop de muncă. Oamenii sunt preocupaţi mai mult de salariu care vor avea și mai puţin sunt interesaţi de condiţiile de muncă, locul de muncă, contractul de muncă, drepturile migrantului în ţara de destinaţie, datele de contact a Ambasadei RM, centrelor de informare și alte instituţii la care pot apela muncitorii migranţi pentru informare sau în caz de pericol. Din acest motiv, participanţii au specificat că au primit o informaţie foarte utilă, dar, care necesită a fi oferită în marea majoritate a populaţiei prin intermediul mass-media, deoarece nimeni nu cunoaște de existenţa și activitatea instituţiilor ce prestează servicii pentru potenţialii muncitori miganţi.
În baza politicii existente şi a cadrului de cooperare, se încearcă identificarea de noi metode de îmbunătăţire a gestionării circulaţiei legale a persoanelor între UE şi ţări terţe care sunt gata să facă eforturi semnificative pentru combaterea migraţiei ilegale.
În cadrul seminarului au fost difuzate spoturi video despre cursurile de formare profesională oferite de către Agenţie, informaţii despre profesii și durata studiilor. De asemenea, participanţii au beneficiat de consultaţii privind evaluarea necesitaţilor, dificultăţilor, dar și a oportunităţilor de angajare în cîmpul muncii, li s-au explicat drepturile şi obligaţiile persoanelor înregistrate, şansele de angajare, profesiile cele mai solicitate pe piaţa forţei de muncă din raion şi angajarea temporară la lucrări publice. La finele seminarului specialiștii agenţiei au demonstrat tinerilor la calculatoare cum pot accesa site-urile www.angajat.md și www.anofm.md.

 

Elena Sandul,
specialist principal AOFM

 

Vizualizari: 251 | Adaugat de: Serv_relatii_cu_publicul | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar