Principala » 2015 » Ianuarie » 15 » Ziua Naţională a Culturii
09:01
Ziua Naţională a Culturii

Ziua Naţională a Culturii –sărbătoare pentru întreaga societate de a aprecia la justa valoare cultura ca temelie a  educaţiei, comunicării şi vieţii sociale. Menționăm că acestă sărbătoare a  fost instituită prin Hotărârea Parlamentului nr. 74 din 12 aprilie 2012 şi are ca scop promovarea culturii naţionale, a valorilor culturale autentice, precum şi a personalităţilor artistice din domeniul culturii. Celebrată în diferite ţări în mod diferit, Ziua Naţională a Culturii în Republica Moldova este dedicată zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, personalitate care definește valorile esențiale ale culturii naționale.  Ziua de 15 ianuarie are o importanță și  o semnificație simbolică pentru poporul nostru, pentru că e asociată cu naşterea lui Mihai Eminescu. În general, fiecare ţară are o zi a culturii, care e legată de numele unor personalităţi marcante. 
Eminescu, ''poetul nepereche a cărui operă învinge timpul''.
De ce a fost aleasă ziua lui Eminescu drept zi a Culturii Nationale? Poate pentru că ''El e cel care a spus că teiul e sfînt. El e cel al cărui nume nu se cade să fie luat în deșert. Poate că niciodată nu e prea mult să-l recitim pe poetul, prozatorul, dramaturgul, ziaristul și gînditorul Mihai Eminescu. Pentru a fi onești și autentici, cînd vorbim despre Eminescu, trebuie mai întîi să-l recitim… 
În întrega republică se vor desfășura mai multe evenimente culturale:
-Depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu;
-Omagii aduse marelui poet;
-Expoziții de carte și bibliografii;
-Spectacole literar-muzicale;
-Filme documentare ect.
A devenit o tradiție, în incinta Palatului Republicii, organizarea unui concert festiv și Gala Premiilor anuale, instituite pentru marcarea celor mai reprezentative creații în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, cinematografiei, artelor plastice pentru înmînarea diplomelor și premiilor personalităților de vază din domeniul culturii.
Ziua Națională a Culturii este  un prilej de a Vă exprima stima şi aprecierea pe care o meritaţi, din partea societăţii, recunoştinţa şi convingerea că sînteţi un factor constitutiv şi decisiv al culturii naţionale şi al sistemului educaţional, consilieri spirituali şi călăuze în universul cunoaşterii”.

                                 Ciudin Natalia, specialist principal în domeniul biblioteci,

                                                Direcţia cultură şi turism

 

Vizualizari: 564 | Adaugat de: Directia_cultura-turism | Raging: 5.0/1
Total comentarii : 0
avatar