Viticultura este una din principalele ramuri ale producţiei agricole din Republica Moldova. Dezvoltarea cu succes a ramurii date este posibilă numai avînd o cantitate suficientă de material săditor decalitate înaltă şi un personal calificat.
Un loc deosebit în agrotehnica viţei-de-vie îl ocupă tăierea viilor roditoare. Tăierea butucilor în fiecare an este unul din procedeele agrotehnice de bază, care se efectuiază în scopul reglării fructificării lor. Încărcătura are drept scop crearea unui anumit volum de lemn de rod, păstrarea şi menţinerea formei create, iar în perioada slăbirii activităţii vegetale a butucului - restabilirea puterii de creştere şi menţinere a productivităţii lui maxime.
În raionul Dubăsari, avînd în vedere amplasarea şi structura solului, foarte puţin se atrage atenţie dezvoltării ramurii date, prevalînd culturile de cîmp şi legumele. Din totalul suprafeţei de 607 ha de viţă-de-vie, care sunt în raion, la scară industrială se cultivă doar 46,7 ha de viţă de vie, din care 29 ha sunt de soiuri pentru vin şi 17,6 ha - soiuri de masă. Aceste suprafeţe sunt lucrate de 4 agenţi economici. Restul sunt plantaţii mici ce aparţin deţinătorilor privaţi. La moment în mai mult de jumătate din acestea s-au petrecut lucrările de tăiat în uscat.
N. Bulat, specialist principal,
Direcţia agricultură şi cadastru
|