Principala » 2015 » Martie » 27 » ,,DROGUL NU TE FACE MARE”
09:50
,,DROGUL NU TE FACE MARE”

      În conformitate cu Decizia Consiliului Raional pentru Protecția Drepturilor Copilului, prin care a fost aprobat  ”Planul comun de acțiuni  privind combaterea stupefiantelor, drogurilor, alcoolului, tutunului și violenței în rîndurile minorilor”, în perioada 20.02.2015 – 17.03.2015,  s-au desfășurat 15 activități  adresate unui număr de peste 800 de elevi din cadrul Instituțiilor de Învățămînt a raionului Dubăsari, unde au fost puse în discuție problemele nominalizate. Obiectivul  planului constă în creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare şi îmbunătăţirea abilităţilor individuale de refuz faţă de droguri (alcool şi tutun).

     În cadrul acestor întîlniri au participat Președintele Consiliului pentru Protecția Drepturilor Copilului, vicepreședinte a Consiliului Raional D-na Maria Jimbei, Procuror adjunct a Raionului Dubăsari, Dl Sergiu Rusu, Direcția Învățămînt, Centrul de Sănătate, Direcția Asistență Socială.  Monitorizarea și moderator a acestor activități a fost Biroul Siguranță Copii al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, locotenent de poliție Olga Rotaru în comun accord cu serviciile de resort. Adolescenților le-au  fost difuzate filmulețe tematice și lucrări în PowerPoint, acestea prezintă informaţii referitoare la dinamica fenomenului consumului de droguri, mărturii ale consumatorilor de droguri, ale foştilor consumatori de droguri care execută pedepse privative de libertate, precum şi informaţii privind reţeaua de servicii de asistenţă integrată existente la nivelul unităţilor penitenciare, precum şi serviciile comunitare ce pot fi accesate după liberare, în vederea reintegrării sociale.  Obiceiul tinerilor de a fuma, de a consuma alcool, substanţe noi cu efect psihoactiv, precum şi droguri ilegale este o realitate ce nu trebuie ascunsă, ci combătută prin mijloace informaţionale de care tinerii au nevoie înainte de a lua o decizie. De aceea, informarea elevilor cu privire la pericolele şi riscurile consumului de droguri constituie o componentă importantă a educaţiei, prevenirea fiind chiar cheia acestei probleme.

     Sperăm, că prin abordarea constructivă a acestor probleme, am reușit să sensibilizăm tinerii asupra necesității de a-și proteja sănătatea, viața și de a promova modul sănătos  de viață. Ținînd cont de recomandările Consiliului Protecției Drepturilor Copilului, IP Dubăsari va promova cu alte servicii de resort din cadrul Consiliului Raional, asemenea activități și cu tinerii ce au împlinit vîrsta de 18 ani, care deseori implică minorii în actiuni ilegale.

     La moment în Raionul Dubăsari se desfășoară Campania de Informare pentru copii ”Cunoașteți Drepturile Împreună cu Noi” care vizează asigurarea protecției copilului și consolidarea capacităților angajaților poliției în lucrul cu copiii pentru îmbunătățirea abilităților de răspundere la necesitățile copiilor și crearea unei justiții prietenoase pentru aceștea.

 

Olga Rotaru,

Inspector Superior al Biroului Siguranță Copii al IP Dubasari

locotenent de poliție

 

 

Vizualizari: 379 | Adaugat de: Serviciul_informare_trans | Raging: 5.0/2
Total comentarii : 0
avatar