Recomandări generale pentru comportamentul populaţiei în perioada caniculară
· De a evita pe cît posibil expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00.
· De a purta pălării de soare, haine cu mînecă lungă, din fibre naturale, de culori deschise.
· De a preveni pierderile de apă şi substanţe minerale prin consumarea a cel puţin 1,5 - 2 litri de lichide pe zi, constînd din sucuri naturale, apă minerală, care nu vor fi consumate prea reci. Se mai recomandă de a consuma infuzii (ceaiuri) la temperatura camerei din muşeţel, sunătoare, urzici (dispare senzaţia de sete).
· În afară de lichidele propriu-zise se recomandă consumul cît mai mult al fructelor şi legumelor proaspete (mai ales crude), ca fiind o sursă importantă de vitamine şi substanţe minerale importante organismului în timpul caniculei, de asemenea, dispare senzaţia de sete continuă, datorita efectului treptat de eliberare a apei din produsele vegetale.
· Alimentaţia trebuie să fie variată şi preferabil de a se consuma alimente uşoare şi proaspete, cu valoare calorică mică, evitînd pe cît posibil alimentele bogate în grăsimi.
· De evitat consumul băuturilor alcoolice, chiar şi a berei, de cafea şi a băuturilor foarte reci.
· De evitat eforturile fizice susţinute în perioada zilei, cînd temperatura atinge valorile maxime.
· De a face duşuri frecvente cu apă la temperatura moderată.
În locuinţe:
· De reglat aparatul pentru aerul condiţionat, astfel încît temperatura să fie cu 5 °C mai mică decît temperatura din exterior.
· Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 °C.
· Pentru a limita efectele caniculei, ferestrele expuse la soare trebuie închise, iar jaluzelele sau draperiile trase.
· Ferestrele vor rămîne închise, în timp ce temperatura exterioară este mai mare decît cea din locuinţă, şi vor fi deschise seara tîrziu, noaptea şi dimineaţa.
· De asemenea, pentru a reduce temperatura din casă este bine ca lumina artificială să fie menţinută la intensitate scăzută şi aparatele electrocasnice să fie utilizate pentru perioade mai scurte.
Pentru copii şi familiile lor:
· De a da copilului să consume cît mai des lichide proaspete, chiar dacă acesta nu le cere.
· Niciodata copilul nu trebuie lăsat fără supraveghere, chiar pentru perioade scurte de timp, în maşini sau în încăperi prost ventilate.
· De a avea permanent rezerve de apă în cantităţi suficiente, în cazul unei deplasări.
· De a evita plimbările copilului pînă la un an în perioada de caniculă.
· Nu se recomandă scăldatul în apă rece.
· Îmbrăcămintea copilului trebuie să fie din fibre naturale, de culoare deschisă.
· În instituţiile pentru copii, activităţile se vor organiza în pavilioane, evitînd acţiunea directă a radiaţiei solare.
· Alimentarea copiilor va include legume, fructe, sucuri naturale şi decocturi din plante.
Şef adjunct CS Dubăsari M.Cara
|