Principala » 2015 » Martie » 31 » Recomandări pentru menţinerea şi susţinerea cadrelor medicale din zonele rurale
15:14
Recomandări pentru menţinerea şi susţinerea cadrelor medicale din zonele rurale

Ministerul Sănătăţii aduce la cunoştinţă, că recent în Republica Moldova, a avut loc un atelier de lucru privind sporirea accesului la personal medical în mediul rural prin creşterea gradului de menţinere a acestora. Evenimentul dat a fost organizat de Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Republica Moldova în cadrul Proiectului finanţat de Uniunea Europeană „Îmbunătăţirea mobilităţii cadrelor medicale din Republica Moldova” şi a întrunit reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, instituţiilor medicale şi Consiliilor raionale, precum şi alţi factori de decizie şi experţi.
Atelierul de lucru a pus în discuţie dezvoltarea colaborării cu Autorităţile administraţiei publice locale privind măsurile realizate şi cele necesare a fi incluse în agenda priorităţilor referitor la stimularea şi reţinerea cadrelor medicale, identificarea modalităţilor de îmbunătăţire a mecanismelor actuale de motivare şi menţinere a personalului medical, dezvoltarea capacităţilor pentru elaborarea de politici privind reţinerea personalului medical, prin prisma experienţei internaţionale.
De asemenea, în cadrul atelierului de lucru a fost prezentată şi distribuită publicaţia OMS „Sporirea accesului la cadrele medicale în mediul rural şi zonele îndepărtate prin creşterea gradului de reţinere a cadrelor” recomandările căreia, bazate pe dovezi, se referă la migraţia cadrelor medicale între hotarele unei ţări şi se axează pe strategiile de sporire a disponibilităţii cadrelor medicale. Intervenţiile recomandate pentru îmbunătăţirea reţinerii personalului medical în localităţile rurale se referă la educaţie, reglementări, stimulente financiare, suport profesional şi personal.
Ţinînd cont de faptul, că repartizarea geografică a cadrelor medicale din Republica Moldova este marcată de insuficienţa sau lipsa personalului în mediul rural şi exces în mediul urban, este nevoie de intervenţii privind asigurarea cu cadre medicale în zonele rurale şi localităţile îndepărtate, atît la nivel naţional, cît şi local. Publicaţia OMS „Sporirea accesului la cadrele medicale în mediul rural şi zonele îndepărtate prin creşterea gradului de reţinere a cadrelor” vine în sprijinul autorităţilor publice locale pentru a soluţiona problema lipsei cadrelor medicale în raion. 
În acest context, Consiliul raional Dubăsari, vine cu o adresare către studenţii Universităţii de Medicină, locuitori ai raionului, de a-şi începe activitatea la locul de baştină. 

                                                                                                         

                                                                                                       

                                                                                                      Ana Berzan. specialist superior în relaţii cu publicul

Vizualizari: 402 | Adaugat de: Serv_relatii_cu_publicul | Raging: 3.5/2
Total comentarii : 0
avatar