Principala » 2015 » Martie » 24 » Susţinerea persoanelor domiciliate în localitaţile din Zona de securitate
16:03
Susţinerea persoanelor domiciliate în localitaţile din Zona de securitate

Beneficiarii de pensii, stabilite în sistemul public de asigurări sociale, din partea stînga a Nistrului, beneficiază suplimentar la pensie de alocaţii lunare de stat. Ca urmare a modificărilor operate prin Legea nr. 148 din 17 iulie 2014, începînd cu 1 iulie 2014 au fost majorate cuantumurile acestor alocaţii lunare de stat beneficiarilor de pensii din comunele Cocieri, Corjova, Coşniţa, Molovata Nouă, Fîrlădeni şi în satele Copanca, Doroţcaia, Pîrîta,Varniţa, Hagimus, prevăzute în Legea nr. 1591-XV din  26 decembrie 2002 privind protecţia socială suplimentară a unor beneficiari de pensii şi a unor categorii de populaţie.
Astfel, începînd cu 1 iulie 2014, în funcţie de categoria beneficiarilor de pensii, cuantumul alocaţiei lunare de stat s-a stabilit, după cum urmează:
1.beneficiarilor de pensii pentru limita de vîrsta - 550 lei;
2.beneficiarilor de pensii de invaliditate:
a)de gradul I - 550 lei;
b)de gradul II -375 lei;
c)de gradul III - 275 lei;
3.beneficiarilor de pensii de urmaş- 550 lei pentru fiecare urmaş.
Totodată, începînd cu 1 iulie 2014, se stabileşte о alocare lunară de stat femeilor cu vîrsta cuprinsă între 55 şi 57 de ani şi barbaţilor cu vîrsta cuprinsă între 60 şi 62 de ani, care la 1 ianuarie 2014 au domiciliul în comunele Cocieri, Corjova, Coşniţa, Molovata Noua, Fîrlădeni şi în satele Copanca, Doroţcaia, Pîrîta, Varniţa, Hagimus şi nu beneficiază de pensii stabilite de administraţia de la Tiraspol în sumă de 550 de lei.
De asemenea începînd cu 1 iulie 2014, beneficiarilor de alocaţii sociale de stat, cu excepţia alocaţiei pentru îngrijire, însoţire şi supraveghere şi a ajutorului de deces din comunele şi satele menţionate mai sus, li se acordă о alocaţie lunară de stat după cum urmează:
-beneficiarilor de alocaţii sociale de stat din rîndul persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor cu dizabilităţi din copilărie şi copiilor cu dizabilităţi cu vîrsta de pînă la 18 ani:
a)cu dizabilităţi severe - 550 lei;
b)cu dizabilităţi accentuate - 375 lei;
c)cu dizabilităţi medii - 275 lei;
-beneficiarilor de alocaţii sociale de stat din rîndul persoanelor vîrstnice - 500 lei;
-beneficiarilor de alocaţii sociale de stat din rîndul copiilor care au pierdut întreţinătorul - 550 lei pentru fiecare copil. În cazul pierderii ambilor parinţi, cuantumul alocaţiei lunare de stat se dublează.
Totodată, comunicăm, că dreptul la pensie a cetăţenilor Republicii Moldova domiciliaţi în localităţile din partea stînga a Nistrului se examinează în fiecare caz aparte la adresarea acestora în conformitate cu legislaţia de pensionare a Republicii Moldova de către Casa Teritorială de Asigurări Sociale Dubăsari, localităţile Cocieri, Corjova, Coşnita, Doroţcaia, Molovata Nouă, Pîrîta şi Grigoriopol.

Ana Berzan, specialist superior în relaţii cu publicul

 

Vizualizari: 306 | Adaugat de: Serv_relatii_cu_publicul | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar