CLT Cocieri

Notă informativă
    În conformitate cu Strategia Raională de Tineret, ce a fost elaborată pe baza Strategiei Naţionale de Tineret, pe parcursul anului 2012, pe platoul Cocieri au fost realizatre mai multe acţiuni cultural-sportive, educativ-patriotice,  socio-ecologice, cum ar fi:
- Implicarea tinerilor în organizarea şi desfăşurarea sărbătorilor de iarnă;
- Ziua Indrăgostiţilor;
- Mărţişorul;
- Mitinguri de comemorare (Mitingul în comemorarea eroilor, care au căzut în Marele Război pentru apărarea Patriei din 1945,  Mitingul de comemorare a eroilor căzuţi în conflictul armat din 1992 );
- Implicarea tinerilor în acţiuni de ecologizare (Proiectul Naţional „Hai Moldova”, „Rîu curat de la sat la sat”, „Un Nistru curat noi ne dorim”, „Natura Moldovei în viziunea copiilor ” ş. a)
- Implicarea tinerilor în scrierea şi realizarea proiectelor (Automarşul Prietenie -2012; Sportul ne uneşte);
- Delegarea tinerilor la numeroase seminare de intruire la nivel naţional şi internaţional (Seminar de instruire în scrierea proiectului, Iaşi, România, Prevenirea şi combaterea corupţiei or.Vadul lui Vodă, Schimb de experienţă între tinerii din R.Moldova, Ucraina, Turcia, Armenia, Georgia, mun.Bucureşti, România, Instruirea tinerilor în iniţiera afacerii );
  Tinerii din platoul Cocieri s-au manifestat activ în majoritatea măsurilor sportive organizate la nivel de raion cum ar fi: Campionatul Raional la Fotbal, Canpionatul la Fotbal în cinstea lui Boris Dovgani, Cupa Preşedintelui Raionului Dubăsari la Volei ediţia a IX-a, unde tinerii au avut posibilitatea de a-şi prezenta  calităţile profesional sportive, care la rîndul lor au fost motivaţi prin cupe, diplome şi sume băneşti.
   Proiectul raional „Şcoala Tînărului Conducător” a luat o nouă dimensiune pe treapta implicării tinerilor. Ediţia a X-a a acestui proiect a fost otganizată în perioada 18-20 mai 2012, o acţine la nivel naţional, care a implicat tineri de pe ambele maluiri ale r.Nistru , din or.Chişinau, or.Tiraspol, or.Bender, UTA Găgăuzia.  Acest proiect a devenit unul strategic prin intermediul căruia s-a constituit o platformă de cunoaştere, de interacţiune dintre tinerii participanţi. Şcoala Tînărului Conducător este organizată trimestrial în com.Coşniţa, temele căreia diferă de la ediţie la ediţie şi sînt implicţi circa 90 % din activul de tineri din raion.
   În urma sondajului social „Identificarea problemelor şi aspiraţiilor tinerilor din rnul.Dubăsari”, efectuat în perioada 1-30 noiembrie 2012 de către Centrul Multifuncţional pentru Copii şi Tineret în parteneriat cu Asociaţia Obştească „Tinerii din Stînga Nistrului”, am constatat că politica de tineret în raionul nostru merge într-o direcţie corectă, dar politica de nivel central este confuză pentru cei, care crează o problemă îndeosebi pentru liceenii absolvenţi, ce urmează să se  înscrie la o universitate din ţară. Tot în baza acestui sondaj s-a constatat că majoritatea tinerilor doresc să studieze la o universitate din or.Chişinău şi optează pentru neutralitatea R.Moldova. Pe plan economic tinerii au menţionat că situaţia socio-economică este slab dezvoltată iar sărăcia în continuare predomină.
   În concluzie doresc să menţionez faptul că tinerii sînt deschişi de a colabora şi de a se implica în acţiunile iniţiate de Centrul Multifuncţional pentru Copii şi Tineret. Anul 2013 pentru platoul Cocieri va fi unul de perspectivă, în care tinerii vor fi implicaţi masiv în toate acţiunile iniţiate.
 Specialist în domeniul tineret, platoul Cocieri
Tanasiev Mihail


Cupa preşedintelui raionului Dubăsari la volei!!!

Mîine, 8 decembrie,  ora 9.30, în s. Pîrîta, sala ŞSJT (şcolii sportive pentru juniori şi tineret), se va desfăşura acţiunea cultural - sportivă „Cupa Preşedintelui raionului Dubăsari la Volei edţia IX-a".
Scopul şi sarcinile:
Promovarea modului sănătos de viaţă prin popularizarea probei de sport volei.
Desfăşurarea activităţilor cultural - sportive cu locuitorii din diferite localităţi, promovarea măsurilor de încredere între autorităţile publice şi populaţie de pe ambele maluri ale Nistrului.
Participanţii la competiţii:
La acţiune participă echipe din localităţile de pe ambele maluri ale Nistrului.
Participanţii sunt cu vîrsta de la 16 ani şi mai mari.
Competiţia se va desfăşura după sistemul circular.
Echipele se vor împărţi în 2  grupuri după tragerea la sorţ.
Finaliştii ediţiei precedente Molovata Nouă şi Ţîbulăuca, vor fi liderii grupurilor.
Meciul se va disputa din 3 partide, cu scorul 25 puncte (diferenţa de 2 puncte).
Jocurile finale se vor disputa din 5 partide.
Echipele învingătoare pe locurile I, II, III, IV vor fi menţionate cu cupă, diplome de gradul respectiv şi premii băneşti.

Sînt aşteptaţi toţi doritorii de a petrece această acţiune şi să ne bucurăm împreună de rezultatele echipelor participante !!!

                                                                                                                       s.p.t. M. Tanasiev.


Deschiderea oficială a monumentului eroilor cazuţi în conflictul armat din 1992

   Ziua de 2 martie este o zi deosebită pentru noi toţi, este ziua în care poporul moldav sărbătoreşte „Ziua comemorării victimelor căzute în războiul din 1992”, ziua în care ţara noastră a demonstrat tuturor ţărilor din spaţiul CSI că are puterea de a-şi apăra de una singură suveranitatea şi independenţa în limitele teritoriului stabilit prin constituţia R.Moldova.

  La Cocieri această sărbătoare naţională este sărbatorită la un nivel înalt. La data de 1 martie a avut loc arborarea drapelului Republicii Moldova pe turnul de fier de lînga casa de cultură de către membrii CLT-Cocieri (Consiliul Local al Tinerilor): Gherasimov Vladimir, Tanasiev Alexandru, Ureti Petru, Ursu Eugen, în frunte cu specialistul în domeniul tineret Mihai Tanasiev. Prin acest gest patriotic noi, tinerii din s.Cocieri am demonstrat încă o dată că dragostea de ţara, stima şi respectul faţa de plaiul nostru natal R.Moldova, pentru noi reprezintă o deosebită onoare în procesul de reintegrare şi dezvoltare a ţării. Sentimentul patriotic ne-a făcut să învingem frica şi să arborăm drapelul de stat la 50 de metri înalţime, deasupra satului. Cu toată responsabilitatea, din numele tinerilor din localitate, doresc să felicit pe toţi veteranii din  r.Dubăsari, din s.Cocieri cu ocazia sărbătorilor naţionale „Ziua Comemorării victimelor cazute în războiul din 1992” Deasemenea aş dori să exprim convingerea şi să inspir încrederea în faptul, că noi, tînăra generaţie, vom depune tot efortul ca ţara noastră Republica Moldova şi mai departe să fie o ţară democrată, un meleag al neamului, un plai al iubirii. Pentru realizarea acestui obiectiv major este nevoie de un singur lucru, sa fim uniţi şi să spunem tare, că Patria mea, că Ţara noastră este R.Moldova.

   Au trecut deja 19 ani de la proclamarea independenţei, au trecut deja 19 primăveri de la finisarea acelui conflict armat din 1992, însă noi, cetăţenii din stînga Nistrului, nici azi nu sîntem atît de independenţi dupa cum sună acest cuvînt, spun cu regret acest lucru. Dar cred şi sînt convins că undeva în adîncul sufletelor noastre, înca mai arde o scînteie, mai este o speranţă,  că vreodată R.Moldova va fi o ţară integră.

   Aduc sincere mulţumiri acelor bărbaţi, care au luptat în acel nedrept razboi din 1992.

   Aduc sincere condoleanţe şi îmi exprim regretul faţă de acele persoane, care şi-au pierdut rudele, prietenii, în urma acelor acţiuni militare.

   Spun, Dumnezeu să-i ierte pe acei tineri care nu s-au mai întors acasa...

   Spun, traiască Republica Moldova.  

Hai Moldova – Hai Cocieri

        Ecologia (din cuvintele greceşti: ecos – casă şi logos – ştiinţă, adică "ştiinţa studierii habitatului”) este o ştiinţă biologică de sinteză, ce studiază conexiunile  aparute între organisme şi mediul lor de viaţă, precum şi structura, funcţia şi productivitatea sistemelor biologice supraindividuale şi ale sistemelor mixte,mai pe scurt, reprezintă studiul interacţiunii dintre organisme şi mediul  înconjurător. Omul face parte din natură, ca orice  vieţuitoare, el se naşte, se hrăneşte, creşte, se înmulţeşte şi moare. Pentru hrană, îmbrăcăminte şi locuinţă el se foloseşte de multe produse din natură. Omul are unele însuşiri specifice numai lui. Cum sunt: gândurile, vorbirea, munca. Prin aceste însuşiri el se deosebeşte de celelalte vieţuitoare de pe  Pamânt. La începutul existenţei sale, omul a cules hrana din locurile pe unde rătăcea. Mai târziu, pe măsură ce a reuşit să-şi facă unelte, omul a început să vâneze, să-şi îmbunătăţească hrana şisă folosească blana unor animale pentru îmbrăcăminte. La început, omul a folosit lemnul si piatra. Apoi, a folosit apa pentru plutărit şi navigaţie, puterea vântului şi a aburului. Mai târziu, el a descoperit şi bogăţii ale subsolului şi cu ajutorul focului a început prelucrarea lor. Azi, el fabrică tot felul de maşini si aparate cu ajutorul cărora îşi uşurează munca, poate străbate mări şi oceane, zboară în atmosferă şi dincolo de ea; sfredeleşte până la adâncimi foarte mari scoarţa Pământului. Construind fabrici şi uzine, dezvoltând oraşele si transporturile, tăind pădurile pentru a folosi lemnul şi a mări suprafeţele agricole, omul aruncă în aer şi în apa multe deşeuri şi produse nefolositoare (rezultate din producţie). Astfel, omul a declanşat în mediul înconjurător multe schimbări nedorite. A stricat echilibrul natural existent în mediul înconjurător, aşa încit uneori şi-a pus în pericol însăşi viaţa lui. În asemenea situaţie, omul s-a vazut nevoit să ia atitudine pentru înlăturarea răului pe care l-a produs. S-a trecut urgent la luarea unor măsuri pentru protecţia mediului înconjurător, pentru menţinerea în mediu a unui echilibru normal între toţi factorii care-l compun: vieţuitoare, apă, aer, sol. Responsabilitatea omului faţă de ocrotirea mediului înconjurător este individuală, dar mai ales colectivă: protecţia naturii necesită mijloace importante şi angajează hotărâri la nivel local şi chiar international. O asemenea hotărîre a luat-o şi populaţia R.Moldova… Ziua de 16 aprilie a fost declarată de către societatea civilă "Ziua Curăţeniei în toată ţara”. Locuitorii r.Dubăsari nu au fost o excepţie în această activitate ecologică naţională, toţi cot la cot înarmaţi cu  mănuşi, saci,ochelari,măşti pentru praf, au ieşit în această zi să  strîngă deşeurile din locurile grav poluate, o implicaţie deosebită în organizarea şi desfăşurarea acţiunii date au avut-o Consiliile Locale de Tineret din localităţile r.Dubăsari. Implicarea tinerilor în asemenea proiecte demonstrează grija pe care o au tinerii faţă de natură şi mediul înconjurător. După eforturile pe care le-am depus în colectarea deşeurilor pot afirma, că pe teritoriul raionului au fost strînse peste 10 tone de gunoi reciclabil şi nereciclabil, au fost implicate peste 400 de persoane. Scopul acestui proiect a fost unul clar, de a strînge deşeurile pe care tot noi, oamenii le face, dar scopul principal este de a demonstra tuturor oamenilor, cit de simplu este de aruncat gunoiul şi cit de complicat este de a-l colecta, transporta la urnele autorizate şi de a-l recicla.  Persoanele care au participat- au trecut prin această experienţă specifică şi sunt sigur, că pe viitor  vor păstra curăţenia ecologică, însă un moment negativ  rămîne, că acei care nu s-au implicat, degrabă nu vor înţelege sensul puriţăţii naturii şi societatea se va diviza în cei, care aruncă gunoiul şi cei, care îl vor strînge…Să nu fim indiferenţi – Să ocrotim natura.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   S.P.T – Tanasiev Mihai