CLT Coşniţa


Dragi tineri locuitori ai raionului Dubăsari! În luna noiembrie, Centrul multifuncţional pentru copii şi tineret a anunţat un concurs intitulat „Legenda satului natal”. Doritorii trebuiau să ne trimită o legendă auzită sau inventată de ei inşişi despre satul natal. În urma selectării, titlul de cea mai bună legendă a fost acordat elevei Liceului teoretic „Ion Creangă”, satul Coşniţa, Gîncu Ana.

Legenda satului Cosniţa
   Bătrânul Nistru îşi duce alene apele la vale... Din când în când se mai aude câte-un sunet; sunt valurile ce şoptesc trecutul glorios al neamului nostru... Ne spune despre Dragoş, voievodul căruia i-a fost menit să ajungă pe acele meleaguri şi până la facerea satului natal.
    Nistrul, malurile lui sunt umbrite de stejari seculari, de salcii pletoase, care freamătă şi plâng la orice bătaie a vântului... La umbra lor s-au adăpostit strămoşii noştri, în luptele crâncene, ce le duceau cu vrăjmaşii, fiind călăuziţi de soare şi de lună, veşnicii martori ai creării. Ei au păzit cu sfinţenie datinile şi credinţa neamului nostru, transmise din moşi-strămoşi. Uite aşa, a ajuns şi la noi, frumoasa legendă a satului nostru, adusă de valuri, de şoapte...
    Locuitorii din lunca Nistrului sunt oameni harnici, credincioşi şi cu un suflet mare. Ei singuri şi-au făurit destinul, prin munca lor rodnică. De la început încă, sătenii au avut multe îndeletniciri, care i-au ajutat să trăiască mai bine, au arat pământul, au cultivat, au sădit pomi, şi au crescut oi şi alte vite.
Dar cea mai de suflet îndeletnicire era împletirea coşurilor, sau cum li se spunea pe vremea ceea coşniţe. Oamenii împleteau cu sârg şi cu drag acele coşuri din crengi de salcii şi nuiele, cu mâinile bătute de vânt şi de soare, pentru a mai putea face un ban şi pentru nevoile casnice.
Astfel, a apărut denumirea satului meu, Coşniţa, o localitate cu oameni frumoşi şi mărinimoşi.
Gîncu Ana  





Ziua uşilor deschise la Consiliul raional Dubăsari

Miercuri, 5 decembrie, în incinta Consiliului raional Dubăsari s-a desfăşurat „Ziua uşilor deschise”, unde a avut loc o întrunire cu tinerii din localităţile Coşniţa, Pîrîta, Doroţcaia.

În această zi secretarul Consiliului raional, Berzan Valeriu în colaborare cu Direcţia cultură şi turism, Direcţia învăţămînt, tineret şi sport au organizat tinerilor o excursie în cadrul instituţiei, oferind informaţii despre structura autorităţii locale, activitatea secţiilor şi direcţiilor. Un scurt istoric despre formarea Consiliului raional Dubăsari a oferit oaspeţilor preşedintele r. Dubăsari, Grigore Policinschi, care a primit cu o deosebită căldură tinerii interesaţi de organizarea şi funcţionarea raionului, importanţa acţiunilor promovate. Ei au fost îndemnaţi să participe la mai multe activităţi, să fie ambiţioşi, să comunice eficient şi să realizeze ferm decizii pentru o societate prosperă.

În decurs de cîteva ore elevii au făcut cunoştinţă cu încăperile instituţiei, respectiv cu angajaţii acesteia, familiarizîndu-se cu autorităţile publice locale într-o atmosferă prietenoasă. Aici au fost informaţi despre posibilitatea de a creşte şi de a se dezvolta profesional începînd din anii de scoală. Întrunirea respectivă a fost apreciată pozitiv, elevii exprimîndu-şi sincere mulţumiri cu ocazia organizării acesteia.

                                                                                                         
                                                                                                                                                                                organizatori s.p.t. Olga Ţurcan, Ana Chiriac, Marina Branişte, corespondent


Consiliul  raional Dubăsari anunţă pentru data de 5 decembrie 2012 "Ziua uşilor deschise”

Pentru ziua de Miercuri, 5 decembrie, conform programului de activitate pentru anul 2012, Consiliul raional Dubăsari anunţă "Ziua uşilor deschise”, unde se invită doritorii comunităţilor din teritoriu, elevii liceelor, gimnaziilor raionului Dubăsari, pentru a lua  cunoştinţă cu specificul muncii autorităţilor publice locale de nivelul II, condiţiile şi volumul de lucru al colaboratorilor de aici. Evenimentul dat este organizat la iniţiativa Preşedintelui raionului dlui Gr. POLICINSCHI în colaborare cu Direcţia cultură şi turism, Direcţia învăţămînt, tineret şi sport în scopul promovării politicii de transparenţă şi comunicare printre tineri.
Locul desfăşurării "Zilei uşilor deschise”: com. Coşniţa rnul Dubăsari, str.Păcii, sediul Aparatul Preşedintelui raionului, etajul 2-3.
Toate întrebările, mesajele, şi sugestiile vis-à-vis de petrecerea "Zilei uşilor deschise”, inclusiv despre activitatea Consiliului raional, le puteţi trimite la adresa electronică turcan.olga@bk.ru.

Responsabili: Ţurcan Olga
                        Chiriac Ana

Locul 1 - la concursul de eseu la tema ,,Două maluri de Nistru-același destin,,

Eseu: „Două maluri de Nistru – acelaşi destin

Suntem un popor, poporul moldovenesc. Un neam cu propriile principii, tradiţii şi obiceiuri. Vorbim aceeaşi limbă, avem aceeaşi istorie, petrecem aceleaşi sărbători, onorăm acelaşi drapel, dar totuşi sîntem două maluri diferite.

Ne desparte bătrînul Nistru. Ne separă vamele. Ne deosebesc părerile şi ideologiile diverse. Auzim despre malul stîng, malul drept... Dar ce importanţă are poziţia fizico-geografică? De ce ne respingem neamul? Avem un popor binevoitor, ospitalier, receptiv şi săritor la nevoie. Ne lipseşte una, îndrăzneala. Tăcem despre dorinţele noastre, dar în fiecare seară ne rugăm la Dumnezeu să ne dăruie pace, posibilitatea de a circula liber în propria Patrie, de a fi socotiţi la acelaşi nivel ca şi semenii noştri de pe malul drept.

Noi, tinerii, nu vrem diferenţă între noi. Suntem un popor, un întreg. Sfîntul Ştefan a luptat pentru viitor, nu pentru ca pe urmă, noi să distrugem pacea şi armonia – totul e atît de scump, atît de important, atît de sacru. Nu mai vrem sînge pe Nistru. Moldova este pămîntul plămădit cu sîngele şi întărit cu oasele strămoşilor noştri. Patria suntem toţi noi, tot ceea ce iubim, tot ceea ce visăm, tot ceea ce va fi, cînd noi, nu vom mai fi. Treziţi-vă, tinerilor, din somn! Suntem un popor, un neam. Suntem în floarea vîrstei. Totul e în mîinile noastre. Haideţi să luptăm pentru integritate, pentru ca R. Moldova să aibă acelaşi destin. Moldova, acţiune!

Vlada Pasat, membru Consiliului de tineri Coşniţa