Principala » 2016 » Martie » 9 » 10 martie - Ziua Mondială a Rinichiului
10:14
10 martie - Ziua Mondială a Rinichiului

Marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii martie, Ziua Mondială a Rinichiului.  Tema pentru anul curent "Bolile de rinichi și copiii. Acționați imediat pentru a putea fi prevenite" și ne amintește ca să ne mobilizăm forțele pentru a preveni, depista la timp și trata eficient bolile de rinichi, care afectează milioane de oameni, inclusiv și  copii. 
1 din 10 oameni suferă de o afecțiune a rinichilor și anual milioane de oameni mor ca urmare a complicațiilor cauzate de boli de rinichi. Diagnosticate la timp, bolile de rinichi pot fi tratate, reducându-se astfel riscul complicațiilor și numărul deceselor cauzate de acestea.
În Republica Moldova, conform datelor statistice incidenţa totală prin bolile aparatului genito-urinar a constituit în 2014 – 202,9 (a. 2013 – 207,7 ) cazuri la 10 mii locuitori, inclusiv la copii sub 18 ani – 101,5 cazuri la 10 mii locuitori (a.2013 – 105,8).  
În raionul Dubăsari la 01.01.2016 au fost înregistraţi 532 bolnavi cu patologia aparatului genito-urinar sau 151,1 cazuri la 10mii locuitori, inclusiv  la copii 59 cazuri. 
Rinichii reprezintă unul dintre organele vitale ale organismului, deoarece au un rol de filtru pentru eliminarea toxinelor din corp. Ei ajută la filtrarea apei și separarea ei de resturi și toxine și la eliminarea acestora din urma prin intermediul urinei. În plus, au un rol esențial în producerea eritrocitelor, în reglarea tensiunii arteriale și în echilibrarea de săruri și minerale din organism. 
Bolile de rinichi afectează milioane de oameni din întreaga lume, printre care mulți copii care pot prezenta un risc de la o vârsta fragedă. Bolile de rinichi pot afecta copiii în diverse moduri, de la tulburări tratabile fără consecințe pe termen lung, până la forme severe, ce pot pune viața în pericol. 
 Boala renală acută (BRA) este o afecțiune gravă, care se dezvoltă imediat și deseori durează un timp scurt. Această afecțiune poate fi tratată complet, când este depistată la timp și înlăturat factorul declanșator (infecție, traumă, etc.). 
Boala renala cronica sau insuficiența renală cronică (IRC) nu se tratează definitiv și tinde sa se agraveze in timp. BRC în cele din urmă duce la insuficiență renală (stadiul final al bolii renale) și trebuie să fie tratate cu un transplant de rinichi sau dializă pe viață.
     Insuficiența renală cronică la copii
IRC la copii poate fi cauzată de defectele congenitale (de exemplu, copii născuți cu un singur rinichi sau cu rinichii cu structuri anormale), boli ereditare (ex. boli de rinichi polichistic), infecții, sindrom nefrotic, boli sistemice (care implică mai multe organe ale corpului, inclusiv rinichi, cum ar fi lupus), traume, etc. De la naștere până la vârsta de 4 ani, malformațiile congenitale și bolile ereditare sunt principalele cauze de insuficiență renală la copii. Între vârstele 5 și 14 ani, insuficiența renală este cel mai frecvent cauzată de boli ereditare, sindrom nefrotic și bolile sistemice. Între vârstele de 15 și 19 ani - bolile care afectează glomerule ale rinichiului sunt principala cauză de insuficiență renală.
Bolile de rinichi la copii sunt asimptomatice în primele stadii. Cu toate că, sumarul de urină, ureea, creatinina și presiunea arterială pot fi anormale. Pe măsură ce boala avansează, apar următoarele simptome:
Febră ,vomă , hipertensiune ,creșterea frecvenței în urinare , prezența sângelui în urină ,dureri în partea inferioară a abdomenului ,inflamații în zona gleznelor, în laba piciorului sau în gambă.
Copiii se urinează în pat pe timpul nopții , chiar dacă sunt suficient de mari pentru a folosi singuri toaleta

IMPORTANT:  Pentru a preveni și stopa dezvoltarea bolii cronice de rinichi la copii este necesar de a minimiza și exclude pe cât posibil factorii de risc în apariția bolii. Principalele măsuri de prevenire includ:

-    Educarea privind adoptarea unui mod de viață sănătos din fragedă copilărie
-    Efectuarea testelor prenatale pentru depistarea malformațiilor la făt
-    Evitarea fumatului și consumului de alcool 
-    Asigurarea unei alimentații sănătoase în perioada gravidității
-    Imunizarea copiilor și tratamentul eficient a infecțiilor la copii
-    Examenul medical sistematic, pentru a exclude afectarea rinichilor la copii
-    Adresarea la timp după ajutor medical în caz de apariție a semnelor de boală

Dacă a fost diagnosticată boala cronică a rinichiului la copii, respectarea unui regim alimentar corect este vital, deoarece dieta nepotrivită poate afecta funcția rinichilor. Părinții/îngrijitorii ar trebui să se consulte întotdeauna cu specialiștii înainte de a face orice modificări în alimentația copilului cu IRC. Pentru a menține rinichii sănătoși, este necesar de a acorda atenție următoarelor elemente ale nutriției copilului cu IRC:
•    Proteinele. Copiii cu IRC ar trebui să consume o cantitate suficientă de proteine și să evite aportul prea mare de proteine, deoarece se creează o povară suplimentară pentru rinichi. Alimentele bogate în proteine sunt:
 Ouăle , laptele , brânza , carnea de pui , peştele , carnea roșie ,fasolea iaurtul , brânză de vacă
•    Sodiul. Cantitatea zilnică de sodiu necesară, depinde de stadiul bolii renale, vârsta copiilor și de alți factori. Specialiștii în domeniu pot recomanda limitarea sau majorarea cantității de sodiu pentru fiecare caz în parte. Alimentele bogate in sodiu includ:
o    produsele alimentare conservate , peștele, carnea sărată , cele mai multe alimente procesate, snack-uri, chips-uri, biscuiții, etc.
•    Potasiul. Nivelul de potasiu trebuie să rămână în limitele normale pentru copii cu IRC, pentru că prea puțin sau prea mult potasiu poate conduce la probleme cardiace și musculare.  Fructele și legumele cu conținut redus de potasiu includ:
o    Merele , afinele, căpșunele , coacăza , zmeura, ananasul, varza, conopida fiartă,  broccoli crud, etc.
•    Fructele și legumele cu conținut sporit de potasiu includ:
o    Portocalele, pepenii verzi, caisele, bananele, cartofii, roșiile, cartofii dulci, spanacul fiert, etc.
•    Fosforul. Copiii cu IRC au nevoie pentru a controla nivelul de fosfor in sânge, deoarece prea mult fosfor trage de calciu din oase, făcându-le mai slabe și mai predispuse la rupere. Prea mult fosfor, de asemenea, poate provoca mâncărimi ale pielii. Fosforul se găsește in alimentele bogate în proteine. Alimentele cu un nivel scăzut de fosfor includ:
o    fasolea verde, porumbul, orez, cereale, albușul de ou, etc.
•    Lichidele. După cum progresează boala, medicul specialist recomandă părinților să micșoreze sau să crească cantitatea de lichide consumate pentru fiecare caz de boală individual. 
Mesajele generale:
•    Bolile de rinichi afectează persoanele de toate vârstele, inclusiv și copiii
•    Diagnosticate la timp, bolile de rinichi pot fi tratate, reducându-se astfel riscul complicațiilor și numărul deceselor cauzate de acestea.
•    Bolile de rinichi la copii pot fi cauzate de o multitudine de factori:
o    Malformații congenitale
o    boli ereditare
o    infecţii
o    sindrom nefrotic
o    boli sistemice
o    trauma
o    blocajul de urină sau reflux
•    Principalele măsuri de prevenție includ:
o    Educarea privind adoptarea unui mod de viață sănătos din fragedă copilărie
o    Efectuarea testelor prenatale pentru depistarea malformațiilor la făt
o    Evitarea fumatului și consumului de alcool 
o    Asigurarea unei alimentații sănătoase în perioada gravidității
o    Imunizarea copiilor și tratamentul eficient a infecțiilor la copii
o    Examenul medical sistematic, pentru a exclude afectarea rinichilor la copii
o    Adresarea la timp după ajutor medical în caz de apariție a semnelor de boală

 

Vizualizari: 206 | Adaugat de: AdminZ | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar