Principala » 2010 » Octombrie » 7 » Un nou an de învăţămînt artistic
09:54
Un nou an de învăţămînt artistic

Luna septembrie este perioada cînd  încep activităţile educaţionale, copii se întorc din vacanţă, e începutul noului an de studii şi pregătirea instituţiilor pentru sezonul rece.  Conform planului de activitate al Secţiei Cultură, ne-am propus să efectuăm vizite de lucru  la şcolile de arte din raion.  Am iniţiat prima vizită la Şcoala de Arte din Coşniţa. Ne-au bucurat mult condiţiile care sunt create pentru activitatea acestei instituţii. Sălile sunt amenajate pentru ore, acestea sunt spaţioase şi luminoase. Numărul copiilor doritori de a fi admişi la şcoala de arte, creşte considerabil.

La capitolul „Reparaţii”, menţionez că începînd cu anii precedenţi  şi pînă în prezent , Consiliului Raional a alocat surse financiare impunătoare şi anume circa 550 mii lei, bani care au fost utilizaţi  la reparaţia  Şcolilor de Arte din raionul nostru. Însă acum suntem afectaţi cu toţii de criza economică, care a pus stăpînire şi pe ţara noastră.

Deşi suntem într-o criză economică, dl Vasile Ivanov , directorul instituţiei respective, a făcut tot posibilul pentru a renova sala în care se desfăşoară orele de arte plastice. Din păcate, ducem lipsă de cadre didactice, însă cred cu tot dinadinsul că discipolii noştri vor îmbrăţişa pe viitor meseria de pictor sau muzician şi vor dori să se reîntoarcă în calitate de tineri specialişti la şcoala de arte. Cu prilejul vizitei de lucru, dna Maria Jimbei, vicepreşedintele de raion, a venit cu un mesaj de felicitare către elevi, dascăli şi părinţi, dorindu-le un an plin de succese şi i-a  îndemnat  să muncească cît mai productiv, căci doar prin muncă omul este slăvit.

Următoarea direcţie a fost spre  Şcoala de arte din s. Cocieri. Păşind pragul şcolii ne-am scufundat în sunete ritmice emise de chitară, clapă, acordeon, fluier şi trompetă. Zgomotul mi-a amintit de stupul de albinuţe. În fiecare sală, profesorii se aflau în procesul de instruire şi toţi trăiesc experienţe noi, atît dascălii, cît şi elevii acestora, care au păşit pentru prima oară pragul şcolii. Instituţia este bine pregătită pentru noul an de învăţămînt, sunt create condiţiile necesare pentru procesul de instruire. Vreau să menţionez că Şcoala de arte Cocieri anul acesta a  aniversat  20 ani de activitate. Cu acest prilej din partea Consiliului raional, pentru îmbunătăţirea bazei tehnico-materiale a fost alocată suma de 20 mii lei.

  În aceşti ani şi-au făcut studiile circa 1000 de elevi. Suntem extrem de mîndri, pentru că   în anul de studii 2010-2011 au fost admişi la instituţiile superioare de profil 7 absolvenţi ai şcolii de arte Cocieri. Le aducem sincere felicitări şi urări de bine colectivului de pedagogi, în special dnei Ala Britan, directorul şcolii, pentru efortul şi străduinţa depusă în munca nobilă de a educa generaţii de talente, şi pur şi simplu de a transforma aceşti copii naivi în oameni cu vise realizate.

Totodată ajung şi la un subiect mai puţin plăcut, şcoala de arte se confruntă cu anumite probleme, iar conducătorul acestea  nu este susţinut de către administraţia publică locală. Este vorba de problema tehnică legată de utlilizarea toaletei şi defrişarea copacilor aflaţi pe terenul Şcolii de Arte, cea din urmă prezintă un pericol pentru copii. Sperăm ca în viitorul apropiat să avem o conlucrare mult mai strînsă cu consiliile locale.

Multstimaţi concetăţeni, haideţi să fim oameni de bună- credinţă şi să nu demonstrăm indiferenţă faţă de tot ceea ce se petrece în societate. Trebuie să susţinem lucrurile frumoase, Cultura nu e o marfă ca oricare alta, de aceea trebuie protejată. Fiecare ţară trebuie să-şi susţină cultura în toată diversitatea ei, căci doar prin cultură descoperi lumea, şi-i descoperi pe ceilalţi.

 


 

Şef Secţie cultură,

                                                                                                                                                                                             V. Semionov

Vizualizari: 608 | Adaugat de: Lia | Raging: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar